UPDATE 13.55 Phenianul a avertizat ca va recurge la actiuni militare daca Seulul isi va continua propaganda anti-comunista desfasurata la granita cu megafoanele, a anuntat ministerul apararii dinSud, cu precizarea ca utlimatul Nordului este de 48 de ore.Mesajul a fost trimis de armata nord-coreeana prin intermediul unei scrisori, in care Nordul a subliniat propaganda de la granita reprezinta o "provocare majora" pentru Phenian.

Coreea de Nord a deschis focul catre megafoanele aflate dincolo de granita, in Sud, transmite Reuters, citand media sud-coreeana. Potrivit agentiei Yonhap, Sudul a replicat cu zeci de tiruri de artilerie, ce nu au primit raspuns de peste granita.

Coreea de Sud si-a directionat focurile de artilerie catre sursa proiectilelor Nordului, in zona de vest a granitei dintre cele doua tari, a declarat ministrul apararii de la Seul.

Armata sud-coreeana a tras "zeci" de focuri cu artileri de 155mm dupa ce armata Phenianului ar fi luat la tinta cu un proiectil megafoanele instalate la granita de Seul.

"Armata noastra a ridicat nivelul de supraveghere si urmareste indeaproape miscarile armatei nord-coreene", a declarat ministrul sud-coreean.

Seulul a anuntat ca proiectilul a venit de peste granita aproape de ora 4 dimineata, ca nu sunt raniti si ca nu se vad urme ale focurilor de arma ordonate de Phenian, transmite si agentia sud-coreeana Yonhap.

Locuitorii din zona au fost evacuati. Armata sud-coreeana a ridicat la maxim nivelul de alerta.

Biroul presedintelui sud-coreean a anuntat ca va fi convocata de urgenta o sedinta a consiliului de securitate nationala, transmite Yonhap, citata Reuters.

De cealalta parte, media de stat a Phenianului nu a dat nicio informatie privind schimbul de focuri.

Coreea de Nord a repornit pe 17 august la granita cu Sudul megafoanele la care se aude propaganda Phenianului, la cateva zile dupa o masura similara a Seulului, declansata ca raspuns la explozia unei mine in Zona Demilitarizata.

Pe 15 august, Coreea de Nord ceruse ca Sudul sa opreasca megafoanele, amenintand cu o reactie militara la aceasta “declaratie de razboi”.

Coreea de Nord a amenintat pe 15 august ca va raspunde prin forta si va transforma Coreea de Sud intr-o "mare de foc", dupa ce materiale de propaganda fusesera transportate cu o zi inainte cu ajutorul unor baloane peste granita tensionata dintre cele doua tari.

Coreea de Nord sustine ca se va "razbuna pe Statele Unite cu o forta extraordinara" daca SUA nu anuleaza exercitiile militare comune cu Coreea de Sud, ce au inceput luni, la 30 de kilometri sud de frontiera dintre cele doua Corei.