Dupa 63 de ani pe tron, Regina Elisabeta va deveni luna viitoare cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii si sunt sanse mici sa renunte la coroana - asa cum au facut alti monarhi europeni - in favoarea fiului ei, Charles.

Regina Elisabeta a II-aFoto: Reuters

Cei apropiati de Elisabeta - care pe 9 septembrie va depasi recordul de longevitate al stra-strabunicii sale Regina Victoria - spun ca monarhul de 89 de ani nu are nicio intentie sa abdice.

Acest lucru inseamna ca Printul Charles, in varsta de 66 de ani, deja detinatorul recordului de durata ca print mostenitor, va trebui sa mai astepte pana va deveni rege.

“Declar in fata voastra ca intreaga mea viata, indiferent ca va fi scurta sau lunga, va fi devotata servirii voastre si servirii maretei famili imperiale”, declara Elisabeta in 1947, intr-o transmisie radio adresata natiunii la implinirea a 21 de ani.

Apropierea de recordul de durata detinut de Victoria a produs intrebarea daca Elisabeta va abdica sau nu.

Intrebat daca acest lucru este o posibilitate, un reprezentant important al palatului a declarat Reuters ca “pe viata inseamna pe viata”.

Componenta religioasa a incoronarii in Marea Britanie are un simbol profund pentru Elisabeta, care, ca regina, este si Guvernator Suprem al Bisericii Angliei.

“Regina nu va abdica, ea nu trebuie sa abdice, nu exista absolut niciun motiv pentru ca ea sa abdice si, intr-adevar, din punct de vedere constitutional si religios ea nu poate abdica: ea a fost unsa regina”, a declarat istoricul regal Hugo Vickers.

Margaret Rhodes, verisoara reginei si prietena cu ea inca din copilarie crede ca nu isi va incalca niciodata angajamentul luat in fata poporului.

“Juramintele pe care le-a facut in ziua incoronarii sunt ceva atat de profund si de special incat ea nu va lua niciodata in considerare incalcarea lor si le va respecta pana in ziua in care va muri”, spunea Rhoses pentru BBC in 2006.

Abdicarea in 1936 a unchiului reginei, Edward al VIII-lea - pentru motive mai mult sentimentale - a fost traumatica, aruncand monarhia intr-o criza constitutionala ce l-a adus pe reticentul ei tata pe tron.

Regina Olandei, Beatrix, a anuntat in 2013, chiar inainte sa implineasca 75 de ani, ca va abdica in favoarea fiului ei, Willem-Alexander.

In iunie anul trecut, popularul rege spaniol Juan Carlos a abdicat la varsta de 76 de ani in favoarea fiului sau Felipe.

In Marea Britanie insa, prea putina lume doreste ca Elisabeta sa plece sau ca Charles sa fie rege.

Charles, care a fost pregatit sa devina rege inca de cand s-a nascut, este mai putin popular decat mama sa: un sondaj din aprilie arata ca doar 53% dintre britanici au spus ca il plac, procentul fiind de 77% in cazul reginei.

Doar 19% dintre britanici vor republica, comparativ cu un procent de 70% care sprijina monarhia.