Festivalul de reggae Rototom Sunsplash din Spania si-a cerut in mod public scuze miercuri si a revenit asupra deciziei de a anula concertul americanului de origine evreiasca Matisyahu din cauza unei campanii duse de un grup de presiune pro-palestinian, anunta AFP si ziarul ABC, mentionand ca interpretul a fost invitat sa sustina un concert la 22 august, asa cum fusese prevazut initial, potrivit Agerpres.

Organizatorii festivalului Rototom Sunsplash care are loc in Benicassim au anulat, la sfarsitul saptamanii trecute, concertul lui Matisyahu dupa ce acesta nu s-a pronuntat asupra dreptului poporului palestinian de a avea un stat propriu si asupra folosirii violentei.

Retragerea invitatiei a provocat un val de proteste, inclusiv din partea Ambasadei Israelului, si a fost condamnata marti de guvernul spaniol.

Acum, conducerea festivalului isi cere 'in mod public scuze fata de Matisyahu' pentru anularea concertului lui. Intr-un comunicat, Rototom Sunsplash isi recunoaste 'greseala, rod al boicotului si al campaniei de presiuni, amenintari si constrangeri exercitate de BDS (Boycott Desinvestment Sanctions, pro-palestinian) (...), care a impiedicat gestionarea situatiei cu luciditate'.

Totodata, Rototom Sunsplash subliniaza ca 'respinge antisemitismul si orice tip de discriminare religioasa' si respecta comunitatea evreiasca, potrivit aceluiasi comunicat.