Parlamentarii germani voteaza miercuri asupra unui nou acord de salvare a Greciei, iar analistii estimeaza un vot covarsitor in favoarea celui de al treilea bailout de care beneficiaza Atena, desi cancelarul Angela Merkel se confrunta cu o rebeliune periculoasa in sanul propriului partid care sugereaza ca nu mai poate cere parlamentului de la Berlin sa ajute Atena din nou, informeaza Reuters.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

O minoritate semnificativa din partidul conservator al lui Merkel ar putea vota impotriva bailoutului in valoare de 86 miliarde de euro, trimitand Guvernului german un semnal ca cel mai recent pachet de salvare este ultima sa sansa de a mentine in zona euro o Grecie adancita in datorii.

In cadrul unui vot de test facut marti in randul parlamentarilor conservatori - fara putere de impunere - a reiesit ca o mare majoritate sustine acordul. 60 din cei 311 parlamentari conservatori au votat "nu" sau s-au abtinut - mai putini decat estimarile anterioare care vorbeau de 120 de parlamentari ai fortmatiunii impotriva acordului.

Votul de miercuri va urma unei dezbateri programata sa inceapa la ora locala 9:00 (ora 7:00 GMT / 10:00 ora Romaniei).

In mod neasteptat, este putin probabil ca Angela Merkel sa se adreseze plenului. Il va lasa pe ministrul sau de Finante Wolfgang Schaeuble, care se bucura de o apreciere deosebita, sa vorbeasca in numele Guvernului sau.

Amintim ca luna trecuta, in mijlocul crizei grecesti, Schauble a afirmat ca Atena ar trebui sa aiba in vedere "o pauza" din zona euro, pentru ca apoi sa spuna Parlamentului ca discutiile pentru un al treilea bailout sunt "o ultima incercare" de a solutiona criza.

Schaeuble si-a anuntat insa sprijinul totala fata de pachetul de masuri care va fi supus votului de miercuri si a declarat ca Atena este gata sa faca reforme. Personalitati importante din coalitia de guvernamant au fost de acord.

"Trebuie sa recunoastem ca guvernul grec a facut, in ultimele saptamani, numeroase concesii pe care le-a respins luni de zile", a declarat pentru Reuters Gunther Krichbaum, presedintele conservator al comisiei pentru Europa din Parlament.

Marti, parlamentele din Austria, Estonia si Spania au votat in favoarea planului de salvare.