Guvernul grec a aprobat concesionarea a 14 aeroporturi regionale ale tarii catre consortiul german Fraport-Slentel, pentru suma de 1,23 miliarde de euro, potrivit unui decret publicat marti in monitorul oficial elen, transmite AFP.

Concesionarea aeroporturilor catre compania germana pentru o perioada de 40 pana la 50 de ani, care a fost aprobata de precedentul guvern grec, a fost inghetata dupa alegerea, in luna ianuarie, a premierului Alexis Tsipras (stanga radicala).

In luna iulie, agentia greaca pentru privatizari, Taiped, a republicat apelul public de oferta, cerand ca consortiul sa fie din nou desemnat, iar tranzactia finalizata.

Decretul publicat marti in monitorul oficial precizeaza ca guvernul grec "aproba" decizia Taiped. Decretul este semnat de vicepremierul Yannis Dragasakis, ministrul de Finante Euclid Tsakalotos, ministrul Economiei Georges Stathakis si ministrul Energiei Panos Skourletis.

In noiembrie 2014, inainte de venirea lui Tsipras la putere, compania germana a castigat licitatia lansata de Taiped pentru suma de 1,23 miliarde de euro, cumulata cu o chirie de 22,9 milioane de euro pe care consortiul trebuie sa o plateasca anual statului grec.

Este vorba in principal de aeroporturi din orase foarte active sau turistice, precum Salonic, Corfu, Rodos, Kos sau Santorini.

Aceasta este prima privatizare din infrastructura realizata de guvernul Syriza si face parte din acordul cu creditorii tarii, votat pe 14 august de Parlamentul grec.