Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a sustinut luni un nou plan pentru pace in Siria, adoptat pentru prima data in doi ani de Rusia si de ceilalti 14 membri, relateaza AFP si Agerpres.

Este vorba de primul plan politic privind conflictul sirian asupra caruia se pun de acord toate tarile membre ale Consiliului de Securitate, in pofida rezervelor exprimare de Venezuela.

Reprezentantul permanent adjunct al Frantei la ONU, Alexis Lamek, a calificat chiar "istorica" aceasta intelegere privind initiativa pentru negocieri de pace.

"Pentru prima data in doi ani, Consiliul de Securitate este unit si adopta un mesaj de sustinere a procesului politic in Siria", a adaugat el.

Venezuela, care are relatii amicale cu Siria, s-a disociat de mai multe parti ale comunicatului in 16 puncte al Consiliului, care face apel in principal la o tranzitie politica in Siria, tara aflata in al cincilea an de conflict.

Ambasadorul Venezuelei la ONU, Rafael Ramirez, a declarat ca acest text stabileste "un precedent extrem de periculos", sustinand o tranzitie care, in opinia sa, incalca dreptul sirienilor la autodeterminare.

Initiativa, care urmeaza sa demareze in septembrie, ar trebui sa permita crearea a patru grupuri de lucru privind securitatea si protectia, contraterorismul, chestiunile politice si juridice, precum si reconstructia.

Consiliul face apel la in incetarea razboiului "prin lansarea unui proces politic condus de Siria spre o tranzitie politica reunind aspiratiile legitime ale poporului sirian".

Tranzitia cuprinde "stabilirea unui corp conducator de tranzitie incluziv cu puteri depline, care ar urma sa fie format pe baza unui consimtamant mutual, asigurand in acelasi timp continuitatea (functionarii) institutiilor guvernamentale".

Comunicatul survine la o zi dupa un bombardament comis de armata siriana asupra unei localitati controlate de rebeli la marginea capitalei Damasc, soldat cu aproape 100 de morti.