Sute de tone de cianura erau stocate la depozitul devastat de doua explozii de amploare in portul chinez Tianjin, care s-au soldat cu moartea a cel putin 112 persoane, a declarat duminica un ofiter militar de rang inalt, informeaza Mediafax citand AFP.

Declaratia generalului Shi Luze, seful Statului Major militar din regiunea Beijing, reprezinta prima confirmare oficiala a prezentei acestei substante toxice la depozitul de produse chimice.

Exploziile au generat temeri privind emisii de substante toxice, iar locuitorii si familiile victimelor au criticat autoritatile pentru lipsa de informatii, in conditiile in care China a suspendat sau a inchis zeci de site-uri acuzate ca raspandesc "zvonuri".

Aproape 100 de persoane sunt in continuare date disparute, inclusiv 85 de pompieri, dar oficialii au avertizat ca unele dintre ele ar putea fi printre cele 88 de cadavre care nu au fost inca identificate.

Peste 700 de persoane au fost spitalizate in urma exploziilor de miercuri, care au declansat un incendiu de amploare, urmat de noi deflagratii sambata.

Generalul Shi a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca cianura a fost identificata in doua locuri din zona exploziei. "Volumul era de sute de tone, conform primelor estimari", a precizat el.

O echipa militara formata din 217 experti in substante chimice a fost mobilizata imediat dupa explozii. Oficialii au cerut de asemenea ajutorul expertilor producatorilor acestor substante, pentru a ajuta la neutralizarea lor, lucru pentru care s-a folosit peroxid de hidrogen.

Autoritatile au incercat sa asigure opinia publica, insistand ca, in pofida prezentei unor poluanti, aerul din Tianjin este sigur.

Agentia oficiala de presa China Noua a relatat sambata seara ca nivelul de cianura din apa uzata era de 10,9 ori mai mare decat standardele in ziua care a urmat exploziilor, dar de atunci a scazut, fiind de peste doua ori mai mare decat limita normala.

Sambata, autoritatile au evacuat locuitorii de pe o raza de trei kilomeri in jurul depozitului vizat de explozii.