Fortele guvernamentale siriene au aruncat din luna iulie peste 2.000 de butoaie cu explozivi in intreaga tara, omorand mai multe sute de persoane, a acuzat joi ambasadoarea americana la Natiunile Unite, scrie AFP, citata de Agerpres.

Samantha Power a lansat inca o data un apel pentru a se actiona impotriva acestei practici, utilizata in special la periferia Damascului si care a facut obiectul unei rezolutii ONU in februarie 2014 in care se cere incetarea bombardamentelor atribuite de tarile occidentale regimului condus de presedintele Bashar Al-Assad.

"Se pare ca regimul Al-Assad si-a intensificat utilizarea respingatoare a butoaielor cu explozivi ca instrument de teroare impotriva civililor sirieni nevinovati", a condamnat ea intr-un comunicat.

"Este timpul pentru comunitatea internationala sa se reuneasca pentru a pune capat folosirii deplorabile a butoaielor cu explozivi si a oricarei alte forme de atac contra civililor din Siria", a subliniat diplomata americana.

Occidentalii, in frunte cu Statele Unite, Franta si Marea Britanie, acuza regimul de la Damasc ca foloseste elicoptere pentru a desfasura aceste atacuri.

Samantha Power a condamnat, de asemenea, ultimul val de atacuri de acest gen, care "au ucis sute de persoane si au distrus scoli, piete, spitale si ambulante".

Consiliul de Securitate studiaza mai multe noi proiecte de rezolutie vizand sa sporeasca presiunea asupra Damascului.

Potrivit unor ONG-uri, aceste atacuri sunt una din principalele cauze ale deceselor din aceasta tara intrata in al cincilea an de conflict, soldat pana in prezent cu peste 240.000 de victime.