Ecuadorul a deplans joi "inactiunea" Marii Britanii si Suediei fata de situatia judiciara a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, eliberat joi de una din acuzatiile de agresiune sexuala formulate contra lui in Suedia, dar vizat in continuare de o plangere pentru viol, relateaza AFP si Agerpres.

Quito regreta "inactiunea continua a autoritatilor britanice si suedeze in timpul celor aproape 1.000 de zile de azil (acordat lui Julian Assange) la ambasada (la Londra), in cursul carora au fost surde la toate propunerile si apelurile la dialog ale Ministerului ecuadorian de Externe", a scris acest minister intr-un comunicat.

Ministerul "constata cu satisfactie" prescrierea anumitor fapte reprosate australianului in varsta de 44 de ani, refugiat de peste trei ani in Ambasada Ecuadorului la Londra pentru a scapa de un mandat european de arestare emis de Suedia.

El ar fi preferat insa ca "aceasta urmarire penala pentru fapte ce sunt lovite astazi (joi) de prescriere sa fi fost clarificate de multa vreme in fata justitiei", Ecuadorul manifestand "in 31 de ocazii" "dispozitia sa de a facilita procesul juridic demarat in Suedia".

La randul sau, guvernul britanic a criticat vehement, joi, persistenta autoritatilor de la Quito de "a impiedica audierea" lui Julian Assange.

Ecuadorul nu a facut aluzie la aceste acuzatii in comunicatul sau, multumindu-se sa anunte ca va participa la "viitoarele discutii cu autoritatile suedeze, cu angajamentul de a respecta si a face respectate drepturile omului, inclusiv statul de azil politic".

Julian Assange, figura adulata in mediile libertare, dar a carui reputatie a fost patata de aceasta afacere si care traieste sechestrat, se teme ca daca merge in Suedia va fi extradat in Statele Unite.

Lui i s-ar putea reprosa publicarea de catre WikiLeaks, in 2010, a 500.000 de documente militare despre Irak si Afganistan clasificate secrete si a 250.000 de scrisori diplomatice.

Viata sa de zi cu zi in mijlocul diplomatilor ecuadorieni la Londra ar putea ramane aceeasi timp de inca cinci ani.