Hipsterii din capitala Ucrainei sunt vazuti in prim planul orientarii orasului catre valorile europene, scrie Vijai Maheshwari pe Politico.eu, intr-un reportaj despre aceasta miscare a tinerilor, in plina expansiune in Kiev si aparuta dupa manifestatiile pro-europene din piata Maidan.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un DJ mixeaza piesa "Get Lucky" a celor de la Daft Punk pe o scena amenajata langa rau, in timp ce zeci de branduri de moda pentru tineri isi expun marfa intr-o atmosfera de carnaval. Tricouri imprimate cu sloganuri precum "Putin is a Dick", "Pray for Ukraine" sau "Separatist Buyer's Club" se leagana in adierea vantului, alaturi de pantaloni harem cu motive populare, hanorace inscriptionate cu stema ucraineana si multe alte decoratiuni creative. O fata vioaie cu ochelari fara lentile imparte briose gratis, in timp ce un frizer cu barba de la "Tommy Gun Barbershop" ofera tunsori gratuite. Este miezul zilei intr-o duminica de vara, insa targul din Kiev e furnicar, hipsterii se ciocnesc unii de altii pentru a incerca marfa, relateaza autorul.

Targul de vechituri a fost lansat cu doar un an in urma, dar a devenit deja un punct de atractie pentru scena hipster a orasului, aflata in plina expansiune si care a aparut dupa revolutia pro-europeana a tarii.

"Aceasta miscare europeana a tinerilor a inceput cu Maidan. Tinerii si-au dat seama ca trebuie sa faca ceva pentru ei insisi si sa nu depinda de guvern", spune fondatoarea Kiev Market, Miriam Dragina, o fosta jurnalista care a lansat targul anul trecut pentru a strange fonduri pentru armata ucraineana. I-a venit ideea targului in timp ce vizita Amsterdam anul trecut si l-a modelat dupa targurile de strada din Europa.

"Eram inspirati de Moscova in trecut, dar acum ne apropiem mai mult de stilul berlinez", adauga ea.

Potrivit autorului, capitala Ucrainei, cunoscuta odata pentru cluburile de noapte extravagante si femeile imbracate exagerat de sexy, cu tocuri inalte, se transforma intr-adevar rapid intr-un "Berlin din Est". El relateaza ca, daca in urma cu sase ani cand s-a mutat in oras era printre putinii curajosi care mergeau cu bicicleta pe strazile aglomerate ale capitalei, acum mersul cu bicicleta este noua moda si multe baruri si restaurante au rastele pentru biciclete. De asemenea, barurile, care erau odata un concept strain, au aparut ca ciupercile dupa ploaie in ultimul an.

"Kievul s-a schimbat atat de mult de la revolutie ca este aproape de nerecunoscut", spune Diana Lyubarskaya, o tanara actrita, care acum merge cu skateboardul prin oras la diverse castinguri. "Obisnuiam sa vreau sa ma mut in Europa, dar Europa a venit la noi in schimb".

Citeste intreg materialul pe Politico.eu