Fostul lider cubanez Fidel Castro a reamintit "numeroasele milioane de dolari" pe care, in opinia sa, Washingtonul le datoreaza Havanei in compensatie la embargoul impus din 1962 insulei comuniste, potrivit unui articol publicat de presa locala joi, ziua in care el a implinit 89 de ani, noteaza AFP., citat de Agerpres.

Optând pentru o formulă implicită, părintele revoluției cubaneze, retras de la putere din 2006 din motive de sănătate, a declarat că "o datorie ridicându-se la numeroase milioane de dolari trebuie plătită Cubei, în contul daunelor și intereselor, după cum a denunțat țara noastră cu argumente și date incontestabile, de-a lungul intervențiilor în fața Națiunilor Unite".

Aceste declarații au fost publicate cu o zi înainte de vizita istorică pe care o va efectua vineri în Cuba John Kerry, prima a unui șef al diplomației americane după 1945, cu scopul de a consacra restabilirea relațiilor diplomatice dintre cei foști adversari din perioada Războiului Rece.

În pofida reconcilierii lor, Havana și Washingtonul reclamă reciproc compensații, de o parte pentru pierderile cauzate de embargoul economic, iar de cealaltă pentru exproprierea bunurilor americane în cursul revoluției cubaneze din 1959.

În textul său, primul publicat de la 8 mai, Fidel Castro a dat asigurări: "Nu vom înceta niciodată să luptăm pentru pacea și bunăstarea tuturor ființelor umane (...), aceleași drepturi pe care le-am proclamat demarând lupta noastră, dar și emanând din visurile noastre".

Cea de-a 89-a aniversare a fostului președinte cubanez, înlocuit în prezent de fratele său Raul, a fost sărbătorită joi pe insula comunistă, în special în prezența președintelui Boliviei, Evo Morales, care vorbește frecvent despre Fidel Castro ca despre "înțeleptul său bunic".