Curtea suprema a statului american Connecticut a abolit joi pedeapsa cu moartea, declarand-o neconstitutionala inclusiv pentru detinutii deja condamnati, informeaza AFP.

In aprilie 2012, acest stat din nord-estul SUA a votat pentru abolirea pedepsei capitale, insa masura nu era retroactiva, iar 11 condamnati se aflau in continuare pe "culoarul mortii", potrivit Centrului de informatii american privind pedeapsa cu moartea (DPIC).

Curtea suprema a statului Connecticut a fost sesizata de catre unul dintre acesti detinuti, Eduardo Santiago, condamnat la moarte in 2005 pentru o crima comisa cu cinci ani inainte.

Avocatul sau a argumentat ca executia acestuia, dupa decizia din 2012, ar fi constituit o pedeapsa cruda si neobisnuita, lucru interzis de al 8-lea amendament al Constitutiei americane.

Curtea suprema, divizata 4 contra 3, a acceptat argumentul sau, apreciind ca "nu este constitutional permis sa executi acuzatul in acest caz, precum si pe altii aflati in aceeasi situatie (...)".

"Credem ca (...) pedeapsa cu moartea din acest stat nu mai concorda cu normele contemporane ale decentei si nu mai serveste niciunui scop penologic legitim", au scris judecatorii intr-o hotarare de 92 de pagini.

Acestia au adaugat ca executarea celor condamnati in Connecticut pentru crime comise inaintea deciziei din 2012 "ar incalca interdictia constitutionala a statului impotriva pedepselor crude si neobisnuite".

Ei au subliniat de asemenea caracterul arbitrar al pedepsei capitale, riscul producerii de erori si "iluzia" pe care o reprezinta intr-o tara in care "numarul executiilor este minuscul in comparatie cu numarul persoanelor care au fost condamnate la moarte".

O singura persoana a fost executata in statul Connecticut din 1976 pana in prezent.

Dintre cele 50 de state americane, 31 aplica in continuare pedeapsa capitala, in timp ce 19 state au abolit-o, ultimul dintre ele, Nebraska, in luna mai.

Un numar de 18 condamnati la moarte au fost executati in acest an in Statele Unite, jumatate dintre acestia in Texas.