Armata din Cehia ar putea desfasura pana la 2.600 de militari in cazul unei situatii de urgenta si al unui val mare de refugiati, a transmis miercuri postul de televiziune public ceh (CT), facand referire la un raport redactat de Ministerul Apararii, informeaza agentia de presa CTK in pagina online, citeaza Mediafax.

Raportul prezinta totusi avertismente cu privire la faptul ca trimiterea la granita a unui numar atat de mare de trupe ar ameninta indeplinirea altor angajamente de catre armata. Presedintele ceh Milos Zeman a afirmat la inceputul lunii august ca armata are posibilitatea sa trimita pana la 1.500 de soldati sa protejeze granita.

Aceasta etapa nu este inca luata in considerare. Din cauza cresterii fluxului de refugiati, Republica Ceha a aplicat recent primul nivel de masuri, in timp ce abia al treilea nivel implica desfasurarea trupelor pentru protejarea granitei nationale.

Intre timp, este posibil sa fie anuntata recurgerea la cel de-al doilea nivel de masuri, care implica trimiterea mai multor echipaje de politie in zonele care adapostesc un numar mare de refugiati.

Milos Zeman, Milan Stech, presedintele Senatului, si Jan Hamacek, presedintele Camerei Deputatilor din Cehia, au convenit marti asupra faptului ca Republica Ceha trebuie sa fie pregatita sa isi protejeze temeinic granita. Stech a spus ca aceasta din urma ar putea fi consolidata sub forma unor exercitii speciale ale armatei.

In prezent armata ceha are aproximativ 21.000 de soldati si ar trebui sa recruteze alti 2.000 pana la sfarsitul anului.