Un stagiar al Natiunilor Unite a fost fortat sa locuiasca intr-un cort, timp de doua saptamani, intrucat nu isi permitea chiriile scumpe din Geneva. Miercuri, David Hyde si-a dat demisia, motivand ca nu se mai poate concentra pe intership-ul ONU din cauza interesului aratat de media fata de cazul sau,scrie BBC.

Sediul ONU din GenevaFoto: AGERPRES

Potrivit jurnalistilor britanici, acest incident atrage atentia asupra practicii ONU, dar si a altor institutii internationale, de a oferi internship-uri neplatite si de a obliga candidatii pentru aceste pozitii sa se finanteze singuri in orase scumpe, precum Geneva sau Bruxelles.

David Hyde, un tanar de 22 de ani din Noua Zeelanda, a fost incantat atunci cand a fost acceptat ca intern pentru sase luni la agentia ONU din Geneva, chiar daca pozitia era una neplatita. Dupa doua saptamani, in care Hyde a locuit intr-un cort, el a fost intervievat de ziarul local Tribune de Geneve. Acesta si-a motivat decizia de a locui pe malul lacului Geneva, sustinand ca orasul elvetian este mult prea costisitor. Imagini cu Hyde la costum, purtand badge-ul ONU si stand langa cortul sau, au circulat pe retelele de socializare,scrie The Guardian.

"Presupun ca bugetul meu nu a fost, in final, unul realistic. Este mult mai costisitor decat mi-am imaginat. Am crezut ca pot sa traiesc aici respectand un buget, dar, daca sunt sincer, am ajuns sa locuiesc intr-un cort", a declarat Hyde pentru Tribune de Geneve,citat de BBC. Tanarul a recunoscut ca a fost informat de catre angajatorii sai ca Geneva este un oras costisitor si va fi nevoit sa se sustina financiar in timpul internship-ului.

Miercuri, David Hyde si-a dat demisia din pozitia de intern ONU. Neozeelandezul a afirmat ca a mintit in timpul interviului de angajare cu privire la situatia sa financiara, tocmai pentru a fi primit in programul de internship. "ONU a fost foarte clar, inca de la inceput, in ceea ce priveste politica sa fata de interni: niciun salariu, nicio decontare pentru cheltuielile de transport, nicio alocatie pentru hrana sau asigurare medicala. Am inteles asta, iar in aceste conditii, trebuie sa iau responsabilitatea asupra mea, pentru ca am acceptat internship-ul in primul rand", a declarat Hyde,citat de The Guardian.

Contactat de BBC, Ahmad Fawzi, seful departamentului de informatii de la agentia ONU din Geneva, a sustinut ca politica de a nu plati internii este stabilita de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite, care a permis, acum cativa ani, recrutarea internilor, dar a interzis orice forma de recompensare financiara a acestora.

"Internii castiga multa experienta. In primul rand, ei aduna cunostinte inestimabile cu privire la modul cum functioneaza sistemul international si se distreaza in acelasi timp", a declarat Fawzi,citat de BBC.

Ahmed Fawzi a insistat ca ONU negociaza, totusi, tarife reduse pentru serviciul de transport public din Geneva si ofera reduceri la cantina ONU pentru interni,scrie BBC.