Parlamentul grec urmeaza sa discute joi noul acord de imprumut cu creditorii tarii, ignorand rezervele Berlinului, care are inca "intrebari" pe care le va pune vineri in timpul unei intalniri decisive a Eurogroup. Dezbaterea privind acest text de 400 de pagini este programata in comisiile parlamentare, apoi urmeaza votul in plen programat in noaptea de joi spre vineri.

Dupa doua saptamani de discutii cu reprezentantii creditorilor tarii despre reformele pe care le va face Grecia pentru un nou ajutor international de trei ani, in valoare de aproximativ 85 miliarde de euro, guvernul de stanga radicala condus de Alexis Tsipras a depus in Parlament, in noaptea de marti spre miercuri proiectul de lege rezultat in urma acordului "tehnic" la care s-a ajuns marti dimineata.

Guvernul grec trebuie sa obtina, mizand pe 106 voturi ale principalelor partide de opozitie, ratificarea acestei foi de parcurs consistente care combina masurile de reforma fiscala si structurala, Si, ar putea desemenea, sa se prezinte intr-o pozitie de forta la reuniunea extraordinara a ministrilor |Finante din zona euro - Eurogroup - programata pentru vineri la ora 13.00 GMT.

Cancelarul german Angela Merkel i-a spus din nou marti premierului Tsipras ca Germania prefera un imprumut punte care sa permita tarii sa ramburseze 3,4 miliarde de euro catre BCE, la 20 august, inainte de semnarea finala a acordului. Rezerve sunt si din partea Finlandei.

Ministrii de Finante din zona euro se vor reuni vineri, la Bruxelles, pentru a se pronunta asupra noului plan de ajutor international pentru Grecia, ce prevede in principal acordarea unor noi credite in valoare totala de circa 85 de miliarde de euro, in schimbul masurilor de austeritate promise de guvernul de la Atena.