Expertii insarcinati cu ancheta in cazul prabusirii zborului MH17, doborat in iulie 2014 in estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord, au anuntat marti ca au identificat elemente ce este "posibil" sa apartina unei rachete Buk, de fabricatie ruseasca, transmite AFP.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

Echipa de experti "investigheaza anumite elemente ce ar proveni posibil de la un sistem de racheta sol-aer de tip Buk", a informat intr-un comunicat Biroul olandez pentru securitate (OVV), responsabil cu ancheta privind cauzele catastrofei.

Intrucat doua treimi dintre victime erau olandeze, Olanda a fost insarcinata sa coordoneze ancheta cu privire la cauzele catastrofei, dar si ancheta penala, precum si cu misiunea de repatriere a trupurilor neinsufletite.

"Aceste elemente au fost gasite in cursul unei precedente misiuni in estul Ucrainei", a adaugat OVV.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborat pe 17 iulie 2014 in estul Ucrainei, intr-o zona de conflict intre separatistii pro-rusi si fortele guvernamentale. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Ucraina si Statele Unite afirma ca aparatul a fost doborat de o racheta sol-aer furnizata de Moscova separatistilor pro-rusi, ceea ce Rusia neaga, acuzand in schimb fortele ucrainene.

Membri ai echipei ce efectueaza ancheta penala, printre care reprezentanti ai Olandei, Ucrainei, Malaeziei, Australiei, Marii Britanii, Statelor Unite si Rusiei, se afla in prezent la Haga, pentru a discuta un prim proiect al raportului final al OVV privind cauzele accidentului. Raportul final este asteptat in toamna.

Potrivit comunicatului OVV, elementele gasite "sunt importante pentru ancheta penala intrucat ar putea oferi informatii cu privire la cei implicati in prabusirea zborului MH17".

"Nu putem concluziona, in acest moment, ca exista o legatura de cauzalitate intre elementele gasite si prabusirea zborului MH17", a mentionat insa sursa citata.