Yemenul “se face farame” intr-o criza umanitara ce s-a tot adancit in lunile de razboi civil ce au trecut, a declarat marti conducatorul Comitetului International al Crucii Rosii, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peter Maurer, care a incheiat o vizita de trei zile in aceasta tara din Peninsula Araba, a cerut acces liber pentru a livra alimente, apa si medicamente si a indemnat partile din conflict sa negocieze o solutie.

“Situatia umanitara este pur si simplu catastrofala. Fiecare familie din Yemen a fost afectata de conflict… Lumea trebuie sa se trezeasca si sa-si dea seama ce se intampla”, a declarat intr-un comunicat de presa Maurer.

Aproape 4.000 de persoane au fost ucise, iar 1,3 milioane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele in timpul conflictului, a spus el.

Criza politica din Yemen s-a transformat in razboi civil in martie cand fortele huthi, sprijinite de Iran, ce au preluat capitala Sanaa, au avansat spre sud spre portul Aden, fortandu-l pe presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi sa fuga in Arabia Saudita.

O coalitie militara condusa de Arabia Saudita a inceput pe 26 martie o campanie de bombardare a pozitiilor huthi cu scopul de a-l readuce de facto la putere pe Hadi si pentru a elimina influenta Iranului din tara vecina.

De atunci fortele huthi au reusit sa recastige teren pe mai multe fronturi.

“Efectele combinate al luptelor intense si restrictiilor aplicate importurilor au un efect dramatic asupra sistemului de sanatate. Unitatile spitalicesti au fost atacate masiv”, a spus Maurer.

“Medicamentele nu intra in tara asa ca ingrijirea pacientilor dispare. Penuria de combustibili inseamna ca echipamentele nu pot functiona. Aceasta situatie nu poate continua. Yemenul se face farame”, a mai spus reprezentantul Crucii Rosii.