Japonia a pornit marti un reactor nuclear, la mai bine de patru ani de la accidentul nuclear de la Fukushima care a traumatizat populatia si a dus la oprirea tuturor centralelor din aceasta tara, din septembrie 2013.

"Reactorul numarul 1 al centralei din Sendai (1.000 de kilometri la sud-vest de Tokyo, in prefectura din Kagoshima) a fost repornit la ora locala 10:30 (01:30 GMT)", a anuntat, pentru AFP, un purtator de cuvant al companiei Kyushu Electric Power.

Decizia ar putea reprezenta un prim pas catre reducerea importurilor de energie care au atins un nivel record in ultimii ani.

"Doresc ca repornirea sa fie efectuata prin garantarea intregii securitati, care va trebui sa fie prima prioritate", a declarat, luni seara, premierul pro-nuclear Shinzo Abe, in contextul in care majoritatea cetatenilor se opun revenirii la energie nucleara.

Premierul Shinzo Abe incearca sa convinga publicul ca riscul producerii unui nou accident nuclear a fost redus semnificativ ca urmare a modificarii standardelor de siguranta si a relicentierii centralelor nucleare.