Coreea de Sud a acuzat luni Coreea de Nord că a amplasat mine antipersonal care au rănit săptămâna trecută doi dintre soldații săi aflați în patrulare la frontieră și crescut tensiunea în peninsulă amenințând Phenianul că îl va face să plătească un "preț sever", potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

Potrivit Ministerului Apărării, trei mine antipersonal au explodat într-un incident petrecut marți la trecerea unei patrule sud-coreene în Zona Demilitarizată (DMZ) care se întinde pe doi kilometri de o parte și de alta a graniței dintre cele două Corei.

"Suntem siguri că este vorba de mine antipersonal nord-coreene amplasate de către dușmanii noștri, care au traversat pe ascuns frontiera militară, cu intenția de a ucide", a declarat presei un purtător de cuvânt al ministerului, Kim Min-Seok.

Unui soldat i-au fost amputate ambele picioare, iar celălalt a pierdut un picior.

"Armata noastră (...) va face Coreea de Nord să plătească un preț sever și proporțional cu provocarea sa", au declarat într-un comunicat șefii de stat-major ai Coreii de Sud.

Este vorba de un "act fără fundament" și de o "violare nejustificată" a acordurilor de neagresiune în vigoare, au continuat ei, înainte de a lansa un apel Coreii de Nord să prezinte scuze pentru acest incident și să îi pedepsească pe cei vinovați.

Ultimul atac direct comis împotriva Sudului datează din decembrie 2010, când Phenianul a bombardat insula sud-coreeană Yeonpyeong, ca răspuns la un exercițiu militar al Seulului în apropierea graniței maritime disputate între cele două țări.

Bombardamentul a provocat moartea a doi soldați și a doi civili sud-coreeni și a stârnit temeri privind declanșarea unui conflict la scară mare.