La trei zile dupa Hiroshima, Nagasaki comemoreaza duminica atacul nuclear care a distrus acest oras din vestul Japoniei si a ucis aproximativ 74.000 de persoane in urma cu 70 de ani, informeaza AFP.

Nagasaki, 9 august 1945Foto: Agerpres

La 9 august 1945, la ora 11:02 (02:02 GMT), o explozie atomica a distrus 80% din cladirile din Nagasaki, printre care celebra sa catedrala Urakami, aflata la 500 de metri de punctul impactului.

Duminica, exact la aceeasi ora, populatia a pastrat un minut de tacere, in timp ce clopotele si sirenele au rasunat in intreg orasul, vechi nod al schimburilor comerciale dintre Japonia si strainatate si oras cunoscut pentru importanta sa comunitate crestina.

Dispozitivul exploziv cu plutoniu "Fat Man" urma sa fie aruncat deasupra orasului Kokura (la nord de Nagasaki), unde se afla o importanta fabrica de armament, insa tinta bombardierul american B-29 a fost moodificata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Cu trei zile inainte, o prima bomba atomica ("Little Boy") a provocat moartea a 140.000 de persoane la Hiroshima (vest).

Cele doua bombardamente au constrans Japonia sa capituleze si au pus capat Razboiului din Pacific.

In decembrie 1967, guvernul nipon si-a luat angajamentul solemn sa nu fabrice, sa nu detina ori sa lase sa intre pe teritoriul sau arme nucleare.