Habib Essid, prim-ministrul Tunisiei, spune ca Marea Britanie ar trebui sa combata terorismul si sa asigure granitele cu Libia, unde se presupune ca s-au antrenat atacatorii de la muzeul Bardo si cei implicati in atacul de la Sousse, scrie The Guardian.

Marea Britanie are responsabilitatea de a ajuta Tunisia in combaterea terorismului, spune prim-ministrul tunisian, considerand ca armata engleza este partial de vina pentru "haosul" ce a ocupat Libia in urma interventiei armate de acum 4 ani.

Habib Essid a avertizat impotriva actiunilor militare ce ar putea urma in Libia, cerand o solutie pentru activitatea extremistilor de pe teritoriul tarii, inclusiv Statul Islamic si militantii Al-Quaeda.

Atacatorii responsabili pentru atacul de la Muzeul National Bardo din Tunisia si pentru omorurile din Sousse de acum 3 luni au fost antrenati in Libia, conform oficialilor tunisieni.

Essid a spus ca terorismul nu reprezinta problema unei singure tari, declarant pentru the Independent urmatoarele: "Terorismul nu e o problema nationala. Acesta nu are granite. Ajutand pentru combaterea terorismului in Tunisia inseamna urmarirea auto-apararii."

Prim-ministrul a mai declarat ca tensiunile din Libia, tara ce a fost impartita in doua de un partid ales in est si un guvern islamist sustinut de militantii ce au capturat capitala, au fost in mare parte cauzate de interventia armata din 2011, la care au participat atat si Marea Britanie, cat si Franta.

Essid a mai declarat pentru ziar: "Noi nu suntem impotriva interventiei militare din Libia. Consideram ca actualul context este rezultatul interventiei (din 2011), ce a dus la acest haos."

Intrebat despre rolurile Marii Britanii si Frantei in ajutorarea Tunisiei sa-si asigure granitele cu Libia, Essid a spus ca "Acestea au responsabilitatile lor. Terorismul nu are granite."