Ultima inregistrare video a unui candidat republican care prajeste sunca pe arma lui de foc nu surprinde cu adevarat in alegerile primare americane unde toate excentricitatile par sa fie permise pentru ca un candidat sa se faca remarcat, comenteaza postul de televiziune francez BFMTV.com, citat de Agerpres.

In mod vizibil, ei sunt in stare de orice pentru a se demarca de adversarii lor. Cei 17 candidati republicani la alegerile prezidentiale, multi dintre ei necunoscuti marelui public, rivalizeaza in imaginatie pentru a face sa se vorbeasca despre ei.

Cu cateva zile inainte de prima dezbatere a campaniei electorale, in cursul careia 10 candidati se vor confrunta si la sase luni de la debutul oficial al acesteia, BFMTV. com face un tur al prestatiilor celor mai ciudate ale candidatilor republicani.

1. Ultimul care s-a ilustrat in acest sens este Ted Cruz. Intr-o inregistrare video de un minut, publicata luni pe retelele de socializare, texanul arata alegatorilor sai potentiali cum stie el sa prajeasca sunca pe teava pustii lui. Un argument cu greutate.

2. In alta inregistrare video, senatorul Rand Paul, aflat in subsolul sondajelor, a ales sa decupeze cele 70.000 de pagini ale codului impozitelor cu drujba.

3. Jeb Bush, frate si fiu de ex-presedinti americani, si-a concentrat eforturile pe forma sa fizica pierzand cel putin 18 kg in sase luni.

4. Candidatul la alegerile primare republicane Mike Huckabee a afirmat ca acordul asupra programului nuclear iranian ii va conduce pe israelieni la 'portile crematoriilor'. "Comentariile particulare ale dlui Huckabee se inscriu intr-o tendinta generala care ar fi considerata ridicola daca nu era atat de trista", i-a raspuns Barack Obama.

5. O inregistrare video intitulata sobru 'Cum sa-ti distrugi propriul telefon mobil cu Lindsay Graham ?' si postata pe YouTube il arata pe senatorul din Carolina de Sud incrancenandu-se sa-si distruga prin tot felul de mijloace -sfaramare, ardere, lovire cu un baston de golf, taiere cu un cutit de macelar etc. - telefonul portabil. Senatorul ii raspundea astfel miliardarului Donald Trump care ii divulgase numarul sau personal de telefon.

Donald Trump, favorit in sondaje, nu a ramas nici el dator atacurilor verbale. Dupa ce a facut public numarul de telefon al lui Lindsay Graham, a pus la indoiala calitatea de 'erou' de razboi a senatorului republican John McCain - care a fost prizonier in timpul razboiului din Vietnam - si i-a atacat pe imigrantii clandestini mexicani, magnatul imobiliar a avut grija sa-si trateze adversarii drept slabanogi (Jeb Bush), idioti (Rick Perry), 'grei ca o pana' si incapabili care nu ar fi facut niciodata avere in afara politicii (Lindsay Graham).

Miliardarul a explicat de altfel ca el face totul pentru a plati cat mai putin posibil impozitele. Cu forta promisiunilor insultatoare si a invectivelor, miliardarul conduce in sondaje de cand si-a anuntat candidatura in iunie, devansandu-i pe candidatii cei mai seriosi. Alegerile prezidentiale americane vor avea loc in noiembrie 2016, dar campania alegerilor primare este in mod vizibil departe de a fi terminata.