Presedintele francez Francois Hollande si omologul sau rus Vladimir Putin au ajuns la un acord privind navele Mistral, dupa ce contractul a fost suspendat de Paris, pe fondul crizei ucrainene, a anuntat miercuri seara presedintia franceza, citata de AFP.

Cei doi lideri "au discutat in aceasta dupa-amiaza si au confirmat ca Franta si Rusia au ajuns la un acord pentru a pune capat contractului semnat in 2011 si care prevedea livrarea a doua nave de proiectie si comanda (BPC) de tip Mistral", se arata intr-un comunicat al Palatului Elysee.

Acest acord intervine dupa opt luni de intense negocieri intre Paris si Moscova.

Potrivit intelegerii, Rusia va fi "exclusiv si integral despagubita pentru sumele platite in contul acestui contract", se arata in acord. Intre altele, "echipamentele rusesti care au fost instalate pe nave vor fi restituite".

Aceasta disputa a pus Franta intr-o pozitie neplacuta, prinsa intre interesele economice si presiunile aliatilor din NATO.

Prima nava Mistral, Vladivostok, trebuia predata Moscovei in noiembrie 2014, in timp ce a doua, Sevastopol, urma sa fie livrata in toamna lui 2015.

Contractul a fost incheiat in iunie 2011 sub presedintia lui Nicolas Sarkozy si avea o valoare de circa 1,2 miliarde de euro.