Ministrul rus de externe a declarat miercuri ca presedintele american Barack Obama nu a spus in 2009 adevarul cand a facut declaratii despre nevoia pentru un scutu anti-racheta din Europa in cazul in care se ajunge la un acord in domeniul nuclear cu Iranul, transmite Reuters.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

“Presedintele Obama a spus public in 2009 ca daca problema nucleara iraniana este rezolvata nu va mai fi nevoie de aparare anti-racheta in Europa. Se pare ca nu a spus adevarul”, a declarat Serghei Lavrov in engleza intr-un interviu pentru Channel News Asia, transcriptul declaratiei fiind pus pe site-ul ministerului de externe rus.

Romania si Polonia "devin automat tinte potentiale" pentru Rusia prin gazduirea elementelor scutului anti-racheta, a sustinut, la sfarsitul lunii iunie, Consiliul de Securitate al Rusiei (echivalentul CSAT).

Romania va gazdui elemente ale scutului american anti-racheta la Deveselu (sudul Romaniei).

In baza militara de aici, care urmeaza sa intre in functiune pina la finalul acestui an, vor fi pozitionati interceptori balistici care sa intercepteze rachete lansate din Orientul Mijlociu.