NATO a anuntat marti ca incepand din septembrie isi reduce misiunile de patrulare aeriana in tarile baltice, la care a recurs pentru ca sa descurajeze o agresiune a Rusiei vizand Lituania, Letonia si Estonia, state membre ale Aliantei Nord-Atlantice, relateaza Deutsche Welle, citata de Mediafax.

"Incepand de la 1 septembrie, NATO va afecta opt aeronave in cadrul misiunilor aeriene de patrulare in tarile baltice", a anuntat Carmen Romero, o purtatoare de cuvant a Aliantei, citata de DPA.

Statele membre NATO au crescut numarul aeronavelor care patruleaza in regiunea baltica, in urma escaladarii tensiunilor dintre Rusia si Occident, din cauza conflictului din Ucraina.

"Acest nivel este, chiar si in aceste conditii, dublu in comparatie cu cel de dinaintea crizei Rusia-Ucraina", a subliniat Romero.

"Inainte de criza, misiunea numara de obicei patru aeroave de fiecare rotatie, toate cu baza la Siauliai in Lituania", a precizat ea.

Ministrul lituanian al Apararii Jouzas Olekas a declarat, concomitent, ca decizia nu va afecta securitatea Balticii, minimalizand aceasta decizie.

"Recent nu au existat incalcari ale spatiului aerian. Aeronave rusesti au fost escorate in multe randuri, dar am evitat incalcarile", a declarat Olekas pentru AFP.

"Avand in vedere acest lucru, decizia a fost luata in baza unei folosiri prin rotatie a resurselor", a precizat Olekas.

Kremlinul a criticat consolidarea prezentei NATO la frontiera Rusiei, iar Ministerul rus de Externe a catalogat exercitiile militare care au avut loc in iulie in Ucraina drept "provocatoare".

Comandantul NATO pentru Europa Centrala si de Est Hans-Lothar Domrose declara in iunie, pentru Die Welt, ca este necesar ca Alianta Nord-Atlantica sa furnizeze armament suplimentar tarilor baltice.

"Avem nevoie sa le frunizam aliatilor nostri armament modern si eficient - ca de exemplu elicoptere, tancuri, sisteme de rachete antiaeriene si artilerie grea - si sa-i formamm sa foloseasca acest echipament", declara Domrose.

NATO a anuntat ca, in 2014, a trimis avioane de vanatoare in misiuni de interceptare si escortare de 524 de ori. In 442 de cazuri a fost vorba despre reactii fata de activitatea Rusiei.