Rusoaica Natalia Molchanova, in varsta de 53 de ani, considerata o legenda a scufundarilor libere nu mai este de gasit de duminica de cand a facut o scufundare recreationala in largul insulei spaniole Formentera, cea mai mica dintre insulele Baleare, scrie presa internationala. Dupa doua zile de cautari intense, fiul sau Alexei, in varste de 28 de ani si el campion la scufundari libere, a declarat ca sunt putine sperante de a o mai gasi in viata.

HotNews.roFoto: Hotnews

Duminica, Natalia Molchanova nu a iesit la suprafata dupa o scufundare facute cu alte trei persoane.

"Atunci cand s-a separat de colegii ei, Natalia s-a scufundat la aproximativ 30 la 40 de metri si (se presupune) ca a intrat intr-un curent subacvatic puternic", arata un comunicat al familiei.

Scufundarea libera sau in apnee, efectuata prin tinerea respiratiei fara un aparat autonom de respirat sub apa, reprezinta cea mai veche modalitate de scufundare. Scufundarea libera a capatat in ultimul timp o amploare fara precedent, datorita in primul rand dezvoltarii impetuoase a echipamentului de scufundare specific.

41 de recorduri mondiale

"Natalia a fost un superstar al apneei si am crezut intotdeauna ca nimic nu i se poate intampla", a spus Kimmo Lahtinen, presedinte al Federatiei Mondiale de apnee (AIDA), pentru New York Times. "Dar, ne jucam cu oceanul, si atunci cand te joci cu oceanul, stii cine este cel mai puternic", a adaugat el.

"Lumea a pierdut cel mai mare campion la scufundari libere", a declarat Will Trubridge, de 15 ori detinator al recordului mondial la aceasta disciplina.

Natalia Molchanova are 41 de recorduri mondiale la scufundarea llibera si 23 de titluri de campion mondial. Isi putea tine respiratia timp de noua minute si este singura femeie din lume de a reusit sa se scufunde la mai mult de 100 de metri, la Campionatul Mondial de la Kalamata, Grecia, in 2013.