Ministrul german al Justitiei l-a demis marti pe procurorul general federal, dupa ce acesta l-a acuzat de un atac "intolerabil" impotriva independentei justitiei, in scandalul declansat de acuzatiile de tradare la adresa unui blog care a publicat documente ale serviciilor secrete, scrie AFP.

Intr-un comunicat foarte neobisnuit, procurorul general Harald Range l-a acuzat pe ministrul Justitiei, Heiko Maas, de "atac intolerabil impotriva independentei justitiei".

In centrul disputei figureaza blogul Netzpolitik.org, specializat in apararea drepturilor actorilor online, care a publicat la inceputul anului documente prezentate ca apartinand Biroului pentru protectia constitutiei (informatiile interne) pentru supravegherea internetului.

Joi, blogul a dezvaluit ca Range a deschis o ancheta preliminara pentru tradare impotriva a doi ziaristi, o actiune nemaintalnita de la inceputul anilor 60.

Informatia a declansat un fluviu de proteste din partea presei si a responsabililor politici care acuza Justitia de cenzura.

Controversa a luat o amploare si mai mare dupa ce Range a decis recent ca nu pot fi declansate urmariri penale in prezumtiva interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de catre serviciile secrete americane NSA.

PE Twitter #Landesverrat (#tradare) era tagul cel mai curent, in timp ce revista Der Spiegel, anchetata pentru tradare in 1962, vede in aceasta ancheta o forma de "innobilare" a celor doi ziaristi.

Ministrul Justitiei, Heiko Maas, a criticat aceasta ancheta, vineri, dupa ce procurorul Range a cerut o evaluare pentru a decide daca documentele publicate tin de secretul de stat.

In contra-atacul de marti, procurorul Range explica faptul ca un expert independent a apreciat ca documentele publicate online reprezinta secret de stat, asa cum a afirmat seful informatiilor interne, Hans-Georg Maassen, care a depus o plangere.

In comunicatul sau, Range spune ca a informat ministerul Justitie, care i-ar fi cerut "sa puna capat imediat" expertizelor externe.

El spune ca a respectat decizia, dar a adaugat ca a "influenta o ancheta pentru ca rezultatul sau ar putea sa nu fie oportun politic este un atac intolerabil impotriva independentei justitiei".

"Ma vad obligat sa informez publicul", a precizat el.

Acesta a subliniat ca libertatea presei si cea de expresie reprezinta valori importante, dar "aceasta libertate, inclusiv pe interne, nu este nelimitata. Ea nu exonereaza ziaristii de respectarea legii".

"Justitia are responsabilitatea de a impune respectarea legii", argumenteaza el. "Nu pot indeplini aceasta sarcina decat daca sunt liber de influentele politice. Acesta este motivul pentru care independentea Justitiei, ca si independenta presei si cea de expresei, sunt protejate de Constitutie".