Fostul presedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a lansat o campanie politica inaintea alegerilor parlamentare din luna februarie, in ceea ce s-ar putea dovedi o provocare la adresa moderatilor din spatele acordului istoric din dosarul nuclear incheiat luna trecuta, relateaza AP, citat de Mediafax. Putini se asteapta la o reeditare a victoriei surprinzatoare a lui Ahmadinejad din alegerile din 2005, inceputul unei presedintii de opt ani, marcate de o confruntare cu Occidentul, o retorica incendiara cu Israelul si refuzul compromisului cu privire la programul nuclear iranian controversat, noteaza AP.

Mahmoud AhmadinejadFoto: Agerpres

Multi fosti aliati s-au intors impotriva lui Ahmadinejad, iar doi dintre fostii sai vicepresedinti au fost incarcerati pentru coruptie. Insa fostul presedinte populist s-ar bucura de o sustinere puternica in mediul rural si ar putea fi considerat de catre liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, o contrapondere fata de reformatori, care au incercat sa inverseze mostenirea conflictuala a lui Ahmadinejad dupa alegerea in urma cu doi ani a lui Hassan Rohani, un moderat, in functia de presedinte.

Ahmadinejad, in varsta de 58 de ani, a rupt tacerea pe care o pastreaza de doi ani la un miting al sustinatorilor sai, joi, promitand sa "redefineasca idealurile revolutionare" enuntate de liderul Revolutiei islamice din 1979, ayatollahul Ruhollah Khomeini. "Cu voia lui Allah, victoria este un viitor foarte luminos care ne asteapta. Dar ne vom confrunta cu piedici si obstacole satanice in cale", a declarat el in fata a aproximativ 400 de sustinatori, la Teheran. "Nu trebuie sa uitam ca Statele Unite sunt inamicul nostru", a subliniat el.

Fostul presedinte si-a indemnat sustinatorii "sa actioneze cu energie in provincii". El este popular in randul saracilor din mediul rural, dupa ce Guvernul sau a dat bani in numerar, lunar, dupa ce a taiat subventiile la hrana si energie, si din cauza condamnarii capitalismului si nedreptatii. Cat a fost la putere a primit mii de scrisori zilnic de la iranieni obisnuiti, iar la inceputul saptamanii trecute oameni au facut coada la poarta resedintei sale din Teheran pentru a-i cere sa-i ajute.

Multi iranieni din clasa de mijloc, inclusiv in micile orase, dau insa vina pentru impunerea sanctiunilor internationale paralizante in legatura cu programul nuclear iranian pe retorica sa antioccidentala bombastica. Iar actualul Guvern se afla intr-un proces de scoatere a milioane de iranieni bogati de pe listele pentru acordarea de ajutoare sociale, pentru a mai usura o criza bugetara provocata in parte de sanctiuni si scaderea pretului petrolului.

Ahmadinejad nu a comentat pe tema acordului in dosarul nuclear, prin care vor fi anulate sanctiuni internationale dureroase in schimbul limitarii activitatilor nucleare iraniene. El nu poate face mare lucru pentru a deraia acordul, mai ales daca acesta este sustinut de liderul suprem. Insa o sustinere puternica a lui Ahmadinejad in alegerile din februarie ar putea afecta o apropiere a Iranului de Statele Unite si sa pregateasca terenul pentru o eventuala revenire a acestuia la presedintie.

Cariera politica a lui Ahmadinejad s-a incheiat, insa "ahmadinejadismul" - modul in care acesta a amestecat populismul economic si o politica externa belicoasa - ramane o "amenintare la adresa tarii", apreciaza Sadeq Kharrazi un fost adjunct al ministrului de Externe.

In lipsa unor sondaje de opinie de incredere, este imposibil ca nivelul sustinerii de care se bucura Ahmadinejad sa fie cunoscut. Orice revenire a acestuia in politica depinde de Khamenei care, impreuna cu o mana de oameni pe care i-a numit in functii, selecteaza candidatii in alegerile parlamentare si prezidentiale.