Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a denuntat luni drept "contraproductive" masurile suplimentare anuntate de Washington pentru a-si apara aliatii ce lupta in Siria, avertizand ca orice lovitura militara a Statelor Unite contra guvernului sirian va complica eforturile de a combate Statul Islamic, relateaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

"Este contraproductiv sa se anunte public ca grupurile armate antrenate in Statele Unite... vor fi sub protectia aviatiei coalitiei" internationale ce intervine in Siria sub conducerea Washingtonului, a declarat Lavrov intr-o conferinta de presa in Qatar.

El a criticat de asemenea faptul ca "pentru a proteja aceste grupuri, aceasta aviatie ar fi autorizata sa loveasca orice forta".

"Noi consideram aceasta pozitie o incalcare a dreptului international si un obstacol in calea formarii unui front unit de lupta impotriva terorismului, inclusiv Statul Islamic si Frontul al-Nusra", a subliniat Lavrov la conferinta de presa cu ministrul de externe din Qatar Khalid al-Attiyah.

Comentariile sale au fost traduse in araba de televiziunea Al-Jazeera, noteaza Reuters.

Lavrov a mai spus ca a discutat problema in timpul unei reuniuni inedite cu omologii sai american si saudit, John Kerry si Adel al-Jubeir, organizata luni la Doha pentru a discuta in principal despre conflictul sirian.

Cu putin timp inainte, purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest a declarat ca Siria "nu ar trebui sa interfereze" cu actiunile fortelor antrenate de americani pentru a lupta contra gruparii Statul Islamic. In caz contrar, ar putea fi luate "masuri suplimentare" pentru a le proteja, a adaugat el, lasand sa planeze amenintarea unor lovituri aeriene impotriva fortelor presedintelui Bashar al-Assad.

Lavrov s-a declarat de asemenea "foarte ingrijorat... de dezastrul umanitar" in Siria, adaugand ca este "in favoarea unei incetari imediate a oricarei interventii externe in criza siriana", o critica ce pare de asemenea destinata Washingtonului, noteaza France Presse.

Seful diplomatiei Rusiei, care sprijina regimul lui Bashar al-Assad, s-a aflat in Qatar in acelasi timp cu omologii sai american si saudit, a carui tara doreste sfarsitul regimului sirian.

Intalnirea lor a fost prima tripartita de acest gen concentrata pe un conflict ce a facut peste 230.000 de morti in patru ani si a alungat de acasa jumatate din populatie.