Curtea Constitutionala (CC) a Ucrainei a dat vineri unda verde unui proiect de reforma constitutionala care ofera mai multa autonomie regiunilor separatiste din est, o masura sustinuta de occidentali, care o considera un mijloc de dezescaladare a conflictului, relateaza Mediafax citand AFP.

UcrainaFoto: Agerpres/AP

Deputatii ucraineni au aprobat pe 16 iulie ca acest proiect prezidential sa fie trimis la CC, a carei unda verde era necesara inainte de votarea textului.

"Decizia CC cu privire la descentralizare este un pas important catre schimbari mai mari in stat", a reactionat presedintele Petro Porosenko intr-un mesaj postat pe Twitter.

Proiectul de reforma ofera puteri mai mari consiliilor regionale si locale. Dar, in pofida asteptarilor rebelilor, textul nu confirma definitiv statutul semiautonom al teritoriilor aflate sub controlul rebelilor prorusi.

Potrivit textului, acest statut urmeaza sa sa stabilit printr-o lege separata si numai pentru o perioada de trei ani.

Presa ucraineana a scris ca occidentalii cereau Kievului sa integreze acest statut in Constitutie, o idee care se loveste de o opozitie foarte puternica in Ucraina.

Multi sunt de parere ca Kievul nu trebuie sa accepte autonomia de facto a regiunilor in care autoritatile ucrainene denunta in continuare prezenta unor armamente si trupe rusesti.

Conflictul armat dintre armata ucraineana si rebelii prorusi s-a soldat cu peste 6.800 de morti in ultimele 15 luni.

Un nou armistitiu a intrat in vigoare la jumatatea lui februarie, in urma semnarii acordurilor de pace cunoscute sub numele de Minsk-2, dar este patat de episoare sangeroase.