Statele Unite au spionat inalti oficiali ai guvernului japonez si companii nipone, precum si pe guvernatorul bancii centrale, a anuntat vineri Wikileaks, pe site-ul sau, potrivit AFP.

Aceste acuzatii de spionare a unui aliat foarte apropiat de catre agentia americana de securitate nationala NSA vin dupa dezvaluiri similare legate de Germania si Franta.

Wikileaks a publicat lista a "35 de tinte secrete ale NSA in Japonia, printre care guvernul japonez, companii precum Mitsubishi", scrie Wikileaks. "Numerosi responsabili ai bancii centrale", printre care guvernatorul Haruhiko Kuroda, au fost interceptati.

Premierul Shinzo Abe nu este mentionat in aceasta lista.

"Documentele arata profunzimea supravegherii guvernului japonez si faptul ca informatii despre numeroase ministere si servicii guvernamentale erau stranse si analizate", potrivit Wikileaks.

Aceste date sugereaza o "cunoastere detaliata a dezbaterilor interne din Japonia asupra unor subiecte precum importurile de produse agricole si diferenduri comerciale, pozitia Japoniei in ciclul Doha al Organizatiei Mondiale a Comertului, proiecte de dezvoltare tehnica in Japonia, politica sa in materie de schimbari climatice, energie nucleara si emisii de gaze cu efecte de sera", potrivit sursei citate.

Autoritatile japoneze nu au reactionat imediat dupa publicarea acestor informatii.