Armata israeliana a comis crime de razboi in timpul conflictului din Fasia Gaza, producand intr-o zi cel mai mare numar de victime de pe toata durata conflictului dintre Israel si rebelii islamisti din gruparea Hamas, potrivit unui raport intocmit de Amnesty International citat de Mediafax.

Fasia Gaza, sub bombardamente israeliene Foto: Captura The Telegraph

Raportul a avut in vedere atacurile terestre si aeriene comise de militarii israelieni in orasul Rafah, din Fasia Gaza, in perioada 1-4 august 2014, interval in care un soldat israelian a fost capturat de membrii organizatiei paramilitare palestiniene islamiste Hamas. Potrivit raportului, in timpul bombardamentelor au murit 135 de civili intr-o singura zi, relateaza Euronews online.

"A fost un atac cu cea mai mare rata de mortalitate comis de armata israeliana in timpul celei de-a cincizecea zi de conflict din 2014. Armata israeliana a declansat un atac armat masiv, un bombardament masiv, in sudul orasului Rafah, care s-a soldat cu cel mai mare numar de victime din randul civililor intr-o singura zi de conflict", a declarat Philip Luther, directorul filialei din Orientul Mijlociu si Africa de Nord din cadrul organizatiei Amnesty International.

Organizatia islamista Hamas cere aplicarea unor sanctiuni armatei israeliene in acest caz si trimiterea acestui raport Curtii Penale Internationale.

"Acestea necesita grabirea prezentarii tuturor probelor Curtii Penale Internationale si tribunalelor nationale pentru a lua repede masuri de sanctionare a ocupatiei israelienilor", este de parere un purtator de cuvant al organizatiei Hamas, Fawzi Barhoum.

Autoritatile israeliene considera insa raportul ca fiind unul "fals".

"Suntem de parere ca raportul este in totalitate fals atat prin metoda folosita, cat si prin concluzia lui. Raportul are in vedere o anumita parte din Fasia Gaza, sustinand ca Israelul a atacat aceasta zona fara niciun motiv, cand stim ca facea parte din zona in care razboiul se desfasura", a declarat Emmanuel Nahshon, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Israelului.