Rebelii talibani au confirmat joi moartea liderul lor, mollahul Omar, anuntata cu o zi in urma de guvernul afgan, fara a preciza insa nici cand acest lucru a avut loc si nici numele succesorului sau.

Mollahul OmarFoto: Captura YouTube

"Conducerea emiratului islamic si familia mollahului Omar anunta decesul din cauza unei boli a fondatorului si sefului" talibanilor, precizeaza insurgentii islamisti, intr-un comunicat primit de agentia AFP.

Talibanii trebuie sa aleaga acum un succesor acestui lider care i-a unit timp de 20 de ani si i-a adus la putere la Kabul, intre 1996 si 2001, inainte de a fi alungati de o coalitie americana, dupa atentatele din 11 Septembrie.

Diferite surse din rebeliunea afgana au declarat joi pentru AFP ca mollahul Akhtar Mansur, una dintre vocile grele in consiliul central al talibanilor, figureaza printre favoriti.

"Mollahul Mohammad Akhtar Mansur conduce de facto talibanii din 2013 ... El este considerat apropiat de Pakistan si in favoarea negocierilor de pace" cu guvernul afgan, a declarat un cadru intermediar in ierarhia talibana, sub acoperirea anonimatului.

Un alt candidat este fiul mollahului Omar, mollahul Yaqub, 26 de ani, care este preferat de unii talibani ca lider dar este considerat de altii prea tanar si lipsit de experienta.

Din cauza incertitudinii cauzate de anuntul mortii mollahului Omar si a "solicitarii conducerii talibanilor afgani", Pakistanul a anuntat amanarea sine die a unei a douoa runde de negocieri intre rebelii islamisti si guvernul de la Kabul, programata pentru vineri.

Autoritatile afgane acuza de mult timp serviciile secrete pakistaneze ca se afla in spatele talibanilor sau ca protejeaza lideri ai rebeliunii pentru a putea fi folositi la momentul oportun.

Decesul mollahului Omar risca sa accentueze disensiunile din randul talibanilor, divizati in ceea ce priveste negocierile de pace si amenintati de ascensiunea Statului Islamic.

De mai multe luni, comandantii talibani cereau "dovezi de viata" de la liderul lor.

Fara dovezi concrete sau ostili negocierilor, unii dintre ei au jurat credinta SI, care ar putea profita de moartea lui Omar pentru a-si intensifica recrutarile din randul rivalilor islamisti.