Unii republicani i-au scris cu bucurie epitaful politic lui Donald Trump dupa declaratiile dure ale acestuia despre serviciul militar al senatorului John McCain, sperand ca a sa campanie electorala pentru presedintie a implodat in sfarsit, comenteaza Reuters.

Donald TrumpFoto: Captura Youtube.com

Aceste predictii se dovedesc insa a fi premature. Trump ia avant inaintea dezbaterii republicane de saptamana viitoare, arata un sondaj Reuters/Ipsos.

Sondajele consemneaza faptul ca Trump are cel mai bun sprijin la nivel national de pana acum, aproape un sfert dintre republicani spunand ca va fi alegerea lor pentru nominalizarea candidatului republican la prezidentialele din 2016.

El are un avans de 12% fata de cel mai apropiat rival, guvernatorul Floridei, Jeb Bush.

“Sunt mandru sa fiu pe primul loc, la o asemenea diferenta intr-un nou sondaj national”, a declarat el Reuters.

“Trump nu se da dus”, spune Steve Duprey, membru in Comitetul National Republican si fost consilier al lui McCain.

“Sunt unii care cred ca a sa candidatura este doar un foc de paie, o stralucire efemera, dar cred ca ii subestimeaza atractivitatea”, a declarat Duprey.

Dar, spre marea ingrijorare a conducerii republicanilor, sondajul Reuters/Ipsos arata ca intr-o cursa in trei in care ar candida ca independent in alegeri, Trump ar “fura” din sprijinul pentru candidatul republican si ar permite ca cel democrat - probabil Hillary Clinton - sa castige lejer.

Trump a refuzat sa excluda o candidatura independenta.

Intr-o competitie cu Clinton si Bush, el ar obtine acelasi scor cu Bush - 23 %, iar Clinton ar castiga Casa Alba cu 37%. (Circa 15 procente din cei intervievati au spus ca sunt indecisi sau nu vor vota).

Exact acest scenariu ii determina pe strategii partidului sa fac nopti albe, comenteaza Reuters.

Ceva similar s-a intamplat in 1992, cand candidatura independenta a omului de afaceri Ross Perrot a oprit incercarea lui George Bush senior de a fi reales si i-a permis lui Bill Clinton sa castige cu doar 43%.

Bush s-a trezit ca a primit cel mai slab vot popular pentru un presedinte in functie in 80 de ani.

In cazul lui Trump se pare ca el incearca sa acopere sectorul votantilor albi, “coloana vertebrala” a Partidului Republican, arata sondajul citat.

Republicanii au nevoie de cat mai multe voturi din partea albilor pentru a compensa schimbarile demografice din Statele Unite care au oferit democratilor un avantaj electoral in ultimele doua alegeri prezidentiale.

In 2012, republicanul Mitt ROmney a castigat circa 60% din voturile albilor, dar tot a pierdut in fata lui Barack Obama la distanta de cinci milioane de voturi.

Prezenta lui Trump ca al treilea actor in alegeri ar spulbera efectiv orice sansa a republicanilor in prezidentiale, indiferent care ar fi candidatul acestora, arata sondajul citat.