Investigatia parlamentului malaezian privind fondul de investitii de stat 1MDB ce ar ar fi virat 700 de milioane de dolari in conturile personale ale premierului Najib Razak a fost suspendata, informeaza Reuters. Totul in conditiile in care acesta a incercat in ultima vreme sa inabuse discutiile pe aceasta tema prin demiteri, cenzurarea unor publicatii si chiar prin presiuni la adresa guvernatorului bancii centrale.

Najib Razak a negat ca ar fi luat vreun ban in interes personalFoto: Wikipedia / Firdaus Latif

In august ar fi trebuit sa demareze formarea unei comisii de ancheta, dar a fost amanata pentru luna octombrie.

Potrivit unui articol Wall Street Journal din aceasta luna, procurorii care investigheaza cazul 1MDB au descoperit ca depozite de 700 de milioane ale fondului au ajuns, prin intermediul unei banci din Singapore, in conturile personale din Malaezia ale primului ministru, Najib Razak.

Marti, Najib l-a dat afara marti pe vicepremier si a schimbat patru ministri, intr-o noua incercare de a opri avalansa de intrebari privind deturnarile de bani si situatia fondului, care are datorii de circa 11 miliarde de dolari.

Vicepremierul Muhyiddin Yassin a fost schimbat dupa ce i-a cerut public lui Najib sa explice ce s-a intamplat cu fondul 1MDB.

Najib a declarat constant ca ar nu fi luat bani pentru beneficiul personal si a sustinut ca acuzatiile de coruptie sunt parte a unei campanii rauvoitoare de a-l inlatura din functia de premier, pe care o detine din 2009.

Tot marti a fost inlocuit si procurorul general al Malaeziei, “din motive de sanatate precara”.

De asemenea, in presa malaeziana circula zvonuri ca guvernatorul bancii centrale - institutie implicata in anchetarea 1MDB - ar fi presat sa demisioneze. Un purtator de cuvant al institutiei a negat joi ca guvernatorul Zeti Akhtar Aziz ar fi demisionat deja.

Publicarea a doua ziare economice de top din Malaezia ce scriau pe larg despre deturnarile de bani din fondul 1MDB a fost suspendata pentru trei luni, incepand cu 27 iulie.

Decizia a fost luata pe 24 iulie, la cateva zile dupa ce fusese blocat un site de stiri ce acoperea subiectul si critica guvernul lui Najib Razak.

Luni, premierul le-a spus mai multor oficiali sa nu mai vorbeasca despre scandal, argumentand ca certurile intre liderii tarii vor eroda sprijinul popular pentru guvern.

Tot in legatura cu acest scandal a fost pusa si interdictia de a parasi tara pentru doi parlamentari ai opozitiei, ambii critici fata de 1MDB.