Primarul Romei, Ignazio Marino, a avertizat joi ca exista "riscuri concrete de acte teroriste" in capitala italiana in timpul Jubileului (an sfant) anuntat de papa Francisc din decembrie 2015 pana in noiembrie 2016, scrie AFP.

"Este primul Jubileu care se organizeaza din 11 septembrie 2001 si in epoca SI", organizatia jihadista Statul Islamic, a explicat Marino, intr-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

"Toate semnele pe care le avem de la serviciile americane de informatii, precum si primarii americani cu care am vorbit recent, vorbesc despre riscuri concrete de acte teroriste pentru Italia si Roma", a spus acesta.

Jubileul, sau anul sfant, este o traditie a bisericii catolice si se organizeaza teoretic la fiecare 25 de ani, permitand credinciosilor sa obtina iertarea prin penitenta, dar un papa il poate convoca mai devreme.

Ultimul Jubileu a fost convocat in 2000 de papa Ioan Paul al II-lea iar papa Francisc a decis primavara trecuta sa convoace un Jubileu al Mizericordiei incepand din decembrie.

Marino a afirmat ca nu are "posibilitatea de a apara capitala impotriva terorismului doar cu politistii municipali", o invitatie clara de ajutor din partea guvernului, in conditiile in care vistieria Romei este goala iar problemele de infrastructura si servicii publice sunt frecvente.