In postarile de pe Facebook, presedintele Klaus Iohannis transmite deseori mesaje legate de ultimele sale vizite oficiale, atat in tara, cat si in strainatate, ceea ce nu gasim la alti presedinti, de pilda la Barack Obama sau Francois Hollande. Pasiunea pentru calatorii a presedintelui i-au atras unele critici. Un blogger scrie ca "presedintele Iohannis isi face blog de travel" si observa ca alti sefi de stat sau de guvern sunt mult mai implicati pe teme politice sau de actualitate pe paginile lor de Facebook. HotNews.ro a comparat postarile din ultimele doua luni ale presedintelui Iohannis, cu postarile altor presedinti. Care sunt, asadar, diferentele?

HotNews.roFoto: Hotnews

Dintre cele 46 de postari din ultimele doua luni ale lui Klaus Iohannis, 11 prezinta plimbarile presedintelui in tara sau in strainatate ori primirea mai multor demnitari, iar doar opt se refera la subiecte de politica interna, precum neridicarea imunitatii lui Sova sau Ponta, un mesaj in care cere demisia premierului si mai multe postari in care isi asuma raspunderea pentru Strategia Nationala de Aparare a Tarii.

Iohannis a efectut noua vizite de stat in primele sapte luni de mandat. In aceeasi perioada, Basescu a facut sase vizite de stat, doua dintre ele fiind vizite de lucru, potrivit datelor oferite de site-ul Administratiei prezidentiale.

Daca judecam activitatea presedintelu doar prin postarile sale de pe Facebook, atunci Iohannis arata mult mai interesat de plimbari decat de politica.

Doar in ultimele doua luni, presedintele a efectuat sase vizite in strainatate, dintre care doua au fost vizite de lucru la Bruxelles, alte doua plimbari in tara, la Suceava, respectiv Blaj, precum si o deplasare la Festivalul de Teatru de la Sibiu.

Numeroase fotografii insotesc fiecare postare a lui Iohannis pe tema plimbarilor sale. Postarile referitoare la probleme de politica interna sunt mai putine, opt in luna iunie si iulie. Alte mesaje transmise de presedinte prin intermediul retelei de socializare sunt legate de sarbatori, precum Ziua Invatatorului sau Ziua Justitiei, decorarea unor persoane sau intalniri cu diferiti demnitari la Cotroceni.

Un tablou al ultimelor doua luni din activitatea presedintelui Iohannis pe Facebook cuprinde 46 de postari, dintre care opt mesaje fac referire la probleme de politica interna (imunitatea lui Sova si Ponta, refuzul premierului de a demisiona, Strategia Nationala de Aparare a Tarii si salariile demnitarilor).

De mentionat ca presedintele Romaniei are atributii importante in politica externa, ceea ce ar fi justificat mai multe abordari din aceasta zona. In plus, toate proiectele de legi aprobate de Parlament trebuie promulgate de presedinte, iar aceasta nu este o simpla formalitate, presedintele avand posibilitatea sa le intoarca spre reexaminare.

Cu toate acestea, se pronunta foarte rar asupra unor teme economice sau proiecte de legi importante.

Pagina de Facebook a lui Obama

Pagina de Facebook a lui Obama

Foto: Facebook

Prin comparatie, Barack Obama, presedintele SUA, detine mai multe atributii in plan executiv, insa mesajele transmise de acesta prin intermediul retelei de socializare fac referire in special la teme politice recurente in cele doua mandate ale sale, precum Obamacare, casatoria intre persoanele de acelasi sex, legislatie pentru controlul armelor de foc sau incalzirea globala.

De asemenea, Barack Obama prezinta saptamanal un mesaj prezidential in care discuta temele politice ale saptamanii incheiate, de la starea economiei, pana la acordul istoric cu Iranul.

Potrivit programului oficial a lui Barack Obama, de pe site-ul Casei Albe, in ultimele doua luni, acesta a primit vizita familiei regale olandeze, a premierului ucrainian Arseni Iateniuk si a presedintelui Braziliei.

Presedintele SUA s-a deplasat in strainatate la summitul G7 din Germania, in Kenya si Etiopia, dar a vizitat si coasta de vest a Americii, precum si Charleston, Nashville, Wisconsin, Texas, Oklahoma, Pittsburgh.

Pagina de Facebook a lui Hollande

Pagina de Facebook a lui Hollande

Foto: Facebook

Presedintele Frantei, Francois Hollande, conduce o republica semi-prezidentiala si are atributii executive asemanatoare cu cele ale lui Klaus Iohannis. Activitatea sa pe Facebook este mai redusa decat cea a presedintelui Romaniei, cu 28 de postari in ultimele doua luni.

Desi face referire si la teme de politica externa, mesajele lui Hollande prezinta in special negocierile Eurogrupului cu Grecia sau amenintarea terorista cu care se confrunta Franta. De regula, majoritatea postarilor ilustreaza faptul ca Hollande foloseste reteaua de socializare pentru a prezenta felicitarile sale unor sportivi sau artisti francezi, dar si pentru a ura succes elevilor care au sustinut examenul de bacalaureat.

Francois Hollande s-a deplasat in strainatate la Berlin, pentru a purta discutii cu Angela Merkel, a participat la o vizita de stat in Spania, dar si la summitul G7 din Germania si intalnirea UE-CELAC de la Bruxelles. Presedintele Frantei a efectuat, de asemenea, o vizita de lucru in Algeria, a participat la intalnirea de vara a Consiliului European, dar si la un tur in tarile africane: Benin, Angola si Camerun.

Agenda presedintelui Frantei din ultimele doua luni mentioneaza primirea vizitei presedintelui interimar din Burkina Faso, a presedintelui Nigeriei, a presedintelui din Costa Rica si a premierului Chinei.

Fiecare dintre politicienii prezentati mai sus opteaza sa transmita un continut diferit pe Facebook, insa ceea ce nu intalnim nici la Hollande, nici la Obama sunt postarile legate de vizite oficiale in strainatate sau plimbari in tara, insotite de numeroase fotografii, cu exceptia ultimelor doua postari ale presedintelui american, care prezinta vizita acestuia in Kenya (tara de origine a tatalui sau) si Etiopia.

Postarea a numeroase mesaje legate de plimbarile presedintelui in tara sau strainatate este caracteristica doar pentru activitatea de pe Facebook a lui Klaus Iohannis.

Desi omologii sai occidentali se bucura de aceleasi atributii in domeniul politicii externe si ei fiind reprezentantii statului lor peste hotare, presedintele Romaniei este singurul care transmite un numar mare, raportat la ultimele doua luni, de mesaje legate de vizitele sale in tara sau strainatate prin intermediul retelei de socializare.

Klaus Iohannis a mai fost criticat ca foloseste Facebook-ul prea mult pentru comunicarile oficiale, in loc sa apeleze la biroul de presa al Administratiei Prezidentiale.