Cel mai bogat barbat din Polonia, Jan Kulczyk, a murit marti noaptea, la varsta de 65 de ani, din cauza unor complicatii chirugicale, a anuntat purtatoarea de cuvant a Kulczyk Holding, potrivit Reuters. Jan Kulczyk s-a aflat constant de mai multi ani in topul Forbes al celor mai bogati polonezi, averea sa fiind estimata in 2015 la peste 15 miliarde de zloti (4,01 miliarde de dolari).

Jan Kulczyk in 2009Foto: Wikipedia - kulczykinvestments.com

O sursa a declarat pentru agentia de presa ca decesul lui Kulczyk a fost unul neasteptat, fiind rezultatul unui tratament medical "de rutina" suportat de acesta in afara Poloniei.

Purtatoarea de cuvant a Kulczyk Holding, Marta Wysocka, a refuzat sa comenteze, precizand doar ca omul de afaceri a murit ca urmare a unor complicatii chirurgicale.

Printre activele importante detinute de Kulczyk de-a lungul timpului se numara grupul chimic Ciech, companiile energetice Polenergia si Serinus Energy si mai multe afaceri cu petrol si gaze din intreaga lume. Cel mai valoros este insa considerat pachetul de 3% in compania de bere SABMiller.

De la inceputul acestui an, Kulczyk a vandut unele dintre marile pachete de actiuni pe care le detinea, printre care cele de la Ophir Energy si Polenergia, ridicand semne de intrebare cu privire la planurile lui strategice.

Jan Kulczyk lasa in urma sa doi copii din prima casnicie - Dominika si Sebastian. Sebastian a supravegheat afacerile familiei inca de la sfarsitul lui 2013 cand a preluat pozitia de director executiv al Kulczyk Investments, care reuneste principalele active Kulczyk.