Agricultorii francezi fac "controale" la cantine, restaurante si abatoare, pentru a descoperi produsele importate din tarile Uniunii Europene, acuzand preturi mici pentru productia lor.

In est, cateva sute de crescatori de animale si legumicultori au ridicat in apropiere de Metz baraje pe doua autostrazi spre Germania si Luxemburg, generand importante ambuteiaje si aglomerarea retelei secundare, scrie AFP.

Un lider local al puternicului sindicat agricole FNSEA a anuntat intentia de a "controla toate camioanele frigorifice, pentru a descoperi carnea importata".

In sud-vest, circa 350 de agricultori din Gers au ridicat baraje similare in jurul Marciac, unde a inceput cu o zi in urma unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din Europa, care atrage anual zeci de mii de turisti.

Sindicalistii au "controlat toate restaurantele din oras", potrivit sefului local al FNSEA, Bernard Malabirade. "Am gasit carne de toate provenientele. Am pus afise in fata unor restaurante, 'carne de nicaieri', sau 'carne de aici', daca era franceza", a spus el.

In Pyrenees-Atlantiques, circa 200 de crescatori au efectuate "inspectii" la abatoare, angrosisti si societatile de procesare.

In acestea, "s-au gasit lucruri si mai socante. Animale nascute in Austria, crescute in Germania si omorate in Polonia. 90% dintre animale trec prin tari straine, indiferent ca e vorba de porci, oi sau vite", a afirmat un responsbail local al sindicatului Jeunes Agriculteurs.

In Normandia, aceste "controale" au vizat la Rouen cantinele prefecturii si ale Consiliului regional. La prefectura, "au fost descoperite supa de iepure chinez, vita spaniola, porc congelat german, ciuperci poloneze, rosii belgiene", a afirmat FNSEA.