Uniunea Europeană cere statelor membre să suspende, începând cu 21 august comercializarea a aproape 700 de medicamente generice testate si fabricate în India. Această decizie, luata in 16 iulie, dar facuta publica abia acum, vine dupa ce Agenţia franceză de securitate a medicamentelor a descoperit, la un control de rutina, mai multe nereguli într-o fabrică a firmei GVK BIO, scrie publicatia franceza Le Monde in pagina electronica.

Compania, specializată în teste clinice, este situata la Hyderabad în sudul Indiei.

Alertată de francezi, Agenţia Europeană a medicamentelor, EMA, a revizuit circa o mie de medicamente testate de GVK în ultimii 5 ani si a ajuns la Din acest motiv, încă din luna ianuarie s-a recomandat retragerea lor de pe piaţă. Mai multe state UE printre care Franţa, Germania şi Belgia au urmat avizul EMA.

Lista completă de medicamente sau molecule este pe site-ul Comisiei Europene. Printre acestea: Advil (analgezice), Seroplex (antidepresiv), Aerius (antihistaminic) sau Inexium (bandaj gastric).

Printre genericele recomandate sa fie retrase de pe piaţa românească sunt : Savandra, Levetiracetam, Telmisartan, Esomeprazol, Donepezil, Apstar şi Trimetazidina.

Mai multi giganti farmaceutici sunt afectati in urma acestei decizii. Printre acestia se numără Sanofi (Franta), Mylan (SUA), Ranbaxy (India), Teva (Israel), Intr-un comunicat, GVK BIO contestă cocluziile EMA.