Statele Unite si Turcia vor colabora pentru alungarea jihadistilor din Statul Islamic din nordul Siriei, de-a lungul granitei turcesti, a anuntat luni, la Addis Abeba, un oficial american, care a preferat sa isi pastreze anonimatul, scrie AFP.

"Scopul este de a stabili o zona libera de SI si de a imbunatati securitatea si stabilitatea de-a lungul granitei dintre Turcia si Siria", a precizat acest oficial, in marja unei vizite in Etiopia a presedintelui Barack Obama.

Turcia, mult timp acuzata ca adopta o pozitie ambigua in privinta organizatiilor radicale care se lupta cu regimul din Damasc, a lansat in ultimele zile o ofensiva aeriana impotriva Statului Islamic, dupa un atentat in sudul teritoriului sau soldat cu 32 de morti.

Detaliile privind aceasta zona "urmeaza sa fie definite", a explicat acest responsabil.

Acesta a subliniat insa ca impunerea unei zone de excluziune aeriana, ceruta de mult timp de Turcia, "nu va face parte din eforturile miliare comune, indiferent care vor fi acestea", dar vor implica o sustinere turca pentru "partenerii de la sol" ai SUA, care lupta impotriva SI.