Constransa in cele din urma sa intre in lupta impotriva jihadistilor din Statul Islamic (SI), Turcia pare sa profite de situatie pentru a ataca si rebelii kurzi, cu riscul de a distruge fragilul armistitiu din ultimii doi ani, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Intr-o schimbare majora a politicii fata de Siria, guvernul de la Ankara a bombardat pentru prima oara saptamana trecuta pozitiile siriene ale SI, grupare acuzata ca se afla la originea atentatului sinucigas de la Suruc, soldat cu 32 de morti.

In marja acestei actiuni, autoritatile turce si-au trimis avioanele si in nordul Irakului, pentru a bombarda pozitii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dupa o serie de atacuri impotriva fortelor turce de securitate.

Turcia a combinat cele doua operatiuni intr-un "razboi impotriva terorismului", chiar daca militiile kurde din Siria, foarte apropiate de PKK, si jihadistii duc un razboi fara mila pe teritoriul sirian.

Observatorii afirma ca aceasta duba operatiune vizeaza in primul rand impiedicarea extinderii influentei kurzilor in nordul Siriei, precum si pentru intarirea pozitiei presedintelui Recep Tayyip Erdogan in caz de alegeri parlamentare anticipate.

"Guvernul a pus pe aceeasi pozitie PKK si SI si, chiar daca cele doua organizatii sunt total diferite, acest lucru serveste intereselor guvernului", spune Marc Pierini, de la fundatia Carnegie Europe.

Pentru David Romano, de universitatea de stat din Missouri (SUA), prioritatea turcilor este legata de kurzi, si de-abia dupa aceea de jihadisti.

Dupa infrangerile jihadistilor la Kobane si Tall-Abyad, Ankara este ingrijorata de avansul militiilor kurde in nordul Siriei si doreste sa evite cu orice pret o regiune autonoma kurda la granita sa.

De aici si insistenta sa de a pune pe picior de egalitate amenintarea jihadista si cea reprezentata de PKK. "Chiar daca cele doua miscari actioneaza diferit, ele impartasesc aceleasi tactici si obiective", a subliniat, in cotidianul Sabah, purtatorul de cuvant al presedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin.

Atentatul de la Suruc si loviturile militare turce intervin dupa alegerile parlamentare din 7 iunie, unde partidul presedintelui a pierdut majoritatea absoluta pe care o detinea de 13 ani in Parlament.

Acum, discutiile despre o coalitie avanseaza lent si multi cred ca Erdogan permite acest lucru, in speranta de a se ajunge la alegeri anticipate, iar o ofensiva impotriva PKK i-ar putea aduce voturi in plus.

"Razboiul impotriva terorismului este un pretext. Adevaratul scop este revansa pentru 7 iunie", crede editorialistul Cengiz Candar, in cotidianul Radikal.

Dar aceasta politica poate fi riscanta.

Pacea cu kurzii si inchiderea unui conflict de 30 de ani, soldat cu 40.000 de morti, ar fi o victorie politica pentru Erdogan, care si-a asumat riscul, in 2012, de a relansa discutiile cu liderul PKK, Abdullah Ocalan, aflat in inchisoare.