Unii membri Syriza au vrut sa “curete” rezervele bancii centrale elene si sa “sparga” conturile fiscale ale grecilor pentru a pregati revenirea la drahma, ceea ce arata haousl din partidul ce guverneaza la Atena, scrie The Guardian.

Yanis VaroufakisFoto: Agerpres/EPA

Nu este inca destul de clar cat de serios au fost luate in considerare aceste planuri, atribuite fostului ministru al energiei Panagiotis Lafazanis, fostul sef al Finantelor, Yanis Varoufakis.

Totusi, dezvaluirile au inflamat partidele de opozitie, care acum cer explicatii.

Intr-un interviu pentru publicatia RealNews, Lafazanis a spus ca a cerut guvernului sa intre in rezervele Bancii Greciei ca sfidare la adresa Bancii Centrale Europene (BCE).

Lafazanis, liderul factiunii dure a Syriza ce a pledat pentru revenirea la drahma, a spus ca o astfel de mutare ar fi permis plata pensiilor si salariilor bugetarilor daca Grecia ar fi fost fortata sa iasa din zona euro.

De asemenea, Varoufakis ar fi declarat pentru ziarul conservator Kathimerini ca o mica echipa din cadrul Syriza a pregatit un plan de copiere a codurilor fiscale online pentru a permite introducerea un sistem de plati paralel in cazul in care bancile se inchid.

Potrivit Kathimerini, Varoufakis ar fi spus pe 16 iulie, la o conferinta cu investitori, ca parolele folosite de greci pentru a accesa conturile fiscale online urmau sa fie duplicate in secret si folosite pentru a emite noi coduri PIN pentru fiecare contribuabil pentru a fi folosite in tranzactii cu statul.

“Astfel s-ar fi creat un sistem bancar paralel, care ne-ar fi dat spatiu de manevra daca bancile ar fi fost inchise din cauza politicii agresive a BCE”, ar fi declarat Varoufakis.

Potrivit acestui plan secret, despre care publicatia elena spune ca fost conceput inainte ca Tsipras sa ajunga la putere in ianuarie, tranzactiile prin sistemul paralel ar fi fost denominate in euro, dar se putea trece si la drahma peste noapte.

Varoufakis a confirmat pentru Daily Telegraph declaratiile date, dar a precizat ca unele articole din presa greaca sunt distorsionate pentru a parea ca a complotat revenirea la drahma de la inceput.

“Contextul este ca vor sa ma prezinte ca pe un ministru de finante scapat de sub control si sa ma puna sub acuzare pentru tradare. Totul este parte a incercarii de a anula primele cinci luni ale acestui guvern si de a le arunca la groapa de gunoi a istoriei”, a sustinut acesta.