Talibanii au cucerit sambata seara o baza a politiei afgane din nordul tarii dupa ce mai mult de 100 de politisti s-au predat, provocand fortelor afgane una dintre cele mai grele pierderi de la sfarsitul misiunii militare a NATO, transmiteAgerpres.

"Mai mult de o suta de politisti din baza s-au luptat timp de trei zile. Ei au avut destule arme si munitii pentru a continua lupta timp de trei luni", a declarat duminica pentru AFP seful politiei din provincia Badakhshan, generalul Baba Ian.

"Dar s-au predat dupa (ce au ajuns la) un acord cu talibanii. Toata munitia si echipamentul au fost confiscate de insurgenti", a spus el.

Predarea politistilor, calificata drept un act de tradare de autoritatile locale, a avut loc sambata seara in districtul Warduj din provincia Badakhshan.

Adjunctul guvernatorului provinciei Gul Mohammad Bedar a declarat ca predarea politistilor este "un act de tradare majora" ce ar face obiectul unei anchete.

Politistii au fost retinuti pentru scurt timp de talibani inainte de a fi eliberati, iar unii dintre ei si-au acuzat in mod deschis comandantul ca i-a "tradat" prin incheierea unui acord cu talibanii, potrivit generalului Baba Ian.

Purtatorul de cuvant al talibanilor Zabihullah Mujahid a declarat intr-un comunicat ca politistii au fost "eliberati cu conditia sa nu se supuna ordinelor guvernului de la Kabul".