Turcia nu are planuri sa trimita trupe terestre in Siria, dar a convenit cu Statele Unite asupra unei "acoperiri aeriene" pentru rebelii moderati ce lupta acolo contra fortelor Statului Islamic, a declarat prim-ministrul Ahmet Davutoglu citat luni de media turca, informeaza Agerpres, citand Reuters. De mult timp un membru reticent al coalitiei conduse de Statele Unite contra Statului Islamic, Turcia a facut o schimbare dramatica saptamana trecuta acordand aliantei acces la bazele ei aeriene si lansand raiduri aeriene contra jihadistilor dar si militantilor kurzi din Irak.

Un ziar turc il citeaza pe Davutoglu afirmand la o masa rotunda cu editori de ziare turci ca in timp ce diferentele cu Washingtonul raman asupra unor aspecte ale politicii in Siria, s-a gasit un teren de intelegere suficient pentru a ajunge la un acord in vederea deschiderii bazelor aeriene, noteaza Reuters.

"Un punct important este acoperirea aeriana pentru (rebelii) Armatei Siriene Libere si alte elemente moderate ce lupta contra Daesh (Statul Islamic)", a declarat premierul turc citat de ziarul Hurriyet.

"Daca nu vom trimite unitati pe teren si nu o vom face, atunci cei care actioneaza ca forte terestre cooperand cu noi trebuie sa fie protejati", a insistat el.

Davutoglu este citat de asemenea afirmand ca partidul kurd sirian PYD "ar putea avea un loc in noua Sirie", daca nu ar perturba Turcia, taie toate relatiile cu administratia presedintelui Bashar al-Assad si coopereaza cu fortele de opozitie.

Aripa armata a PYD pare pana acum singurul partener notabil pe teren pentru alianta condusa de SUA in lupta contra Statului Islamic in nordul Siriei. Dar inaintarea kurzilor sirieni a alarmat Turcia, care se teme ca va alimenta sentimentele separatiste in randul propriei comunitati kurde, mai noteaza Reuters.

PYD are legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a condus o insurgenta timp de trei decenii impotriva statului turc pentru mai multe drepturi pentru kurzi si este clasificata ca organizatie terorista de Statele Unite, Uniunea Europeana si Turcia.

Avioane de lupta turcesti au atacat taberele PKK din nordul Irakului pentru a doua noapte duminica, au afirmat surse din securitate, intr-o campanie ce risca sa spulbere un proces de pace menit sa puna capat unei insurgente ce a ucis 40.000 de oameni din 1984, aminteste Reuters.