Ambasadorii celor 28 de state membre ale NATO se vor reuni marti, la cererea Turciei, pentru consultari pe subiectul tensiunilor pe care Ankara le are in prezent cu rebelii kurzi si cu gruparea jihadista Statul Islamic, a anuntat Alianta intr-un comunicat. Turcia "a solicitat aceasta reuniune avand in vedere gravitatea situatiei dupa odioasele atentate teroriste din aceste ultime zile si pentru a-si informa aliatii in legatura cu masurile pe care le ia", se arata in comunicatul citat, potrivit Agerpres. "Aliatii NATO urmaresc indeaproape evolutiile si sunt solidari cu Turcia", se mai arata in textul mentionat.

Solicitarea Ankarei a fost facuta pe baza articolului 4 din Tratatul Aliantei Atlantice, care permite unui membru al organizatiei sa ceara consultari atunci cand considera ca 'exista o amenintare pentru integritatea sa teritoriala, independenta sa politica sau securitatea sa', precizeaza comunicatul.

Rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au revendicat duminica un atentat in care au fost ucisi doi soldati turci, atentat comis ca represalii la loviturile aeriene turce asupra bazelor kurde din nordul Irakului, situatie ce inseamna sfarsitul armistitiului instituit in 2013.

Aceasta escaladare a tensiunilor intre guvernul islamo-conservator turc si rebelii kurzi intervine in timp ce Ankara a trecut la o puternica ofensiva impotriva jihadistilor din Statul Islamic, lansand mai multe raiduri aeriene asupra pozitiilor acestora pe teritoriul sirian, ca riposta la atentatul din 20 iulie de la Suruc (sud), atribuit gruparii radicale.