Un al doilea referendum asupra independentei Scotiei este "inevitabil" din cauza politicii duse de premierul conservator britanic David Cameron, a declarat duminica fostul premier scotian Alex Salmond, informeaza Agerpres. "In opinia mea, un al doilea referendum este inevitabil' la o data ce 'ramane de stabilit', a subliniat Alex Salmond, deputat din partea SNP (Partidul Nationalist Scotian), el mentionand 'trei motive ce vor duce", conform aprecierii sale, catre aceasta noua consultare publica.

Mai intai este vorba de 'refuzul, pana in prezent', al guvernului condus de David Cameron de a-si tine promisiunea, facuta inainte de referendumul din 2014, legata de masura numita 'devo max' (descentralizarea maxima), a afirmat fostul premier.

Al doilea motiv, a adaugat el, este perspectiva unui referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, referendum dorit pana la sfarsitul anului 2017 de catre premierul Cameron si care ar putea face ca Scotia sa iasa din Uniunea Europeana impotriva vointei sale.

In fine, al treilea motiv este dorinta guvernului David Cameron de a continua politica sa de austeritate, marcata de noi taieri ale ajutoarelor sociale, a indicat Alex Salmond.

Deputatul SNP, partid de centru stanga, a demisionat din postul sau de premier dupa victoria lui 'NU' (55,3%) la referendumul din 18 septembrie 2014 privind dreptul de autodeterminare al Scotiei.

In pofida acestui rezultat, scorul inedit al lui 'Da' (44,7%) si pasiunea ce a insotit consultarea au constituit o adevarata victorie pentru SNP, formatiunea castigand la alegerile legislative, din 7 mai 2015, 56 din cele 59 de locuri de parlamentar acordate Scotiei, cu 50 mai mult decat in 2010.