Acordul politic privind constituirea si functionarea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) III, un document de 12 pagini, a fost facut public vineri seara, pe site-ul unei televiziuni, informeaza Agerpres, citand Moldpres. Documentul prevede formula de repartizare a functiilor in stat dar si prioritatile pentru urmatorii ani. Conform actului, constituirea unei guvernari proeuropene este vitala pentru interesele nationale ale Republicii Moldova, care are nevoie urgenta de consolidarea societatii prin stabilitate politica, de cresterea nivelului de trai prin eradicarea saraciei, de o dezvoltare economica durabila si de consolidarea respectului fata de drepturile cetatenesti.

"In vederea atingerii obiectivelor enuntate partile semnatare vor asigura punerea in practica si respectarea Agendei de Asociere si a Acordului de Asociere si adoptarea legislatiei europene si a acquis-ului comunitar", se arata in document.

De asemenea, acordul prevede depolitizarea institutiilor de drept, adoptarea unei noi Constitutii conform standardelor europene, dar si monitorizarea procesului de elucidare a devalizarii BEM, UniBank si Bancii Sociale, recuperarea banilor delapidati si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate.

Descentralizarea puterii, reducerea contrabandei si a favoritismului fiscal si crearea locurilor noi de munca prin sustinerea investitorilor autohtoni, sunt alte prioritati mentionate in document, care mentioneaza si faptul ca AIE III considera continuarea cursului strategic de integrare europeana a Republicii Moldova drept prioritate nationala.

AIE III va avea mai multe organe de conducere, precum Adunarea Generala a Aliantei, care va reuni atat conducerea, cat si deputatii si ministrii. Aceasta va putea fi convocata la propunerea liderilor AIE III sau a Consiliului Aliantei, care va avea cel putin patru membri din fiecare formatiune si va discuta subiectele in privinta carora nu s-a ajuns la un consens.

De asemenea, acordul prevede ca liderii celor trei partide semnatare se vor intruni saptamanal intr-o reuniune in care vor fi discutate subiecte de pe agenda guvernarii.

Acordul mai prevede formarea unui Consiliu parlamentar al AIE III si a unui Prezidiu al Guvernului. Nu in ultimul rand, in acordul semnat partile se obliga sa evite atacurile reciproce si sa coordoneze eficient actiunile pentru a nu prejudicia imaginea aliantei.