Partidele din Ungaria au criticat declaratiile facute de premierul Viktor Orban la Baile Tusnad, acuzandu-l ca alimenteaza "xenofobia", genereaza o falsa stare de alerta si ignora valorile europene, informeaza MTI, citat de Mediafax. Victor Orban a declarat sambata, la Universitatea de Vara "Tusvanyos" de la Baile Tusnad, ca imigratia ilegala reprezinta "o amenintare la adresa Europei", existand riscul "pierderii identitatii culturale europene". "Masele de extracomunitari clandestini contribuie la amplificarea terorismului, somajului si infractionalitatii", a afirmat Viktor Orban.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

Premierul de dreapta al Ungariei a criticat formatiunile de stanga. "Partidele de stanga din Europa vad imigratia ca pe o oportunitate, nu ca pe o amenintare. Vor sa anuleze conceptul de state-natiuni. In 2004, formatiunile de stanga din Ungaria instigau lumea impotriva etnicilor maghiari din strainatate. Acum, vor sa primeasca extracomunitari cu bratele deschise. Politicienilor de acest fel pur si simplu nu le plac ungurii. Daca stanga ar fi ajuns la putere in 2014, Ungaria ar fi devenit o tabara de refugiati in doar cativa ani", a acuzat Viktor Orban.

In replica, partidul nationalist Jobbik i-a cerut premierului ungar sa ceara modificarea tratatelor europene sau reconfigurarea relatiei Ungariei cu Uniunea Europeana. "Daca Viktor Orban este cu adevarat preocupat de autodeterminarea natiunilor in Europa, trebuie sa reinstituie controalele la frontierele cu state Schengen si sa refuze accesul imigrantilor care vin din ratiuni economice", a comunicat Jobbik.

"Viktor Orban pare sa vorbeasca mult si sa faca putin", a spus Daniel Karpat, un lider al partidului nationalist.

"Viktor Orban a facut niste declaratii confuze. A spus unele lucruri oribile si cuvinte goale", a reactionat Nora Hajdu, un lider al partidului Egyutt 2014 (Impreuna 2014, centru-stanga).

"Afirmatiile conform carora partidele de stanga nu ar agrea cetatenii ungari sunt oribile. Orban a demonstrat inca o data ca este imposibil sa cooperezi cu el. Nu este un intelectual european, nu reprezinta valorile europene, se indreapta spre est", a subliniat Hajdu.

Partidul Liberal (MLP) l-a acuzat pe Viktor Orban ca alimenteaza xenofobia si incearca sa creeze o situatie de alerta. "Orban si-a regasit dusmanii de la Bruxelles - partidele de stanga si africanii infometati", a comunicat formatiunea.