Departamentul american al Apararii va incepe sa ofere instruire membrilor armatei ucrainene, extinzand actualul programul de asistenta militara, care era limitat la unitati subordonate Ministerului ucrainean de Interne. "Programul de instruire este parte a cooperarii pe termen lung in materie de aparare cu Ucraina si se va desfasura la invitatia Administratiei ucrainene. Acest program suplimentar va aduce nivelul total al asistentei oferite Ucrainei incepand din 2014 la 244 de milioane de dolari", a comunicat Departamentul de Stat american, potrivit Mediafax.

Pana acum, misiunea de instruire a Statelor Unite se limita la membrii Garzilor nationale, unitati subordonate Ministerului de Interne. Peste cateva luni, instructorii Pentagonului vor incepe sa colaboreze cu armata ucraineana.

Generalul Ben Hodges, comandantul fortelor americane din Europa, declara acum doua saptamani ca se analiza posibilitatea extinderii misiunii de instruire a membrilor serviciilor de securitate ucrainene.

Antrenamentele vor incepe in toamna acestui an si se vor desfasura in vestul Ucrainei, in apropierea frontierei cu Polonia.

Statele Unite ofera serviciilor de securitate ucrainene echipamente militare neletale, in contextul conflictului cu insurgentii separatisti prorusi. "Nu exista niciun plan de modificare a asistentei oferite", a dat asigurari Mark Toner, un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Decizia Statelor Unite de a extinde misiunea de instruire militara in Ucraina in mod sigur va atrage critici dure din partea Rusiei.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat pana acum cu cel putin 6.500 de morti.